19 / 04 / 2024

Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki binalar kaçak çıktı

Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki binalar kaçak çıktı

TOBB tarafından 132 milyon liraya yenilenen Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki binalar kaçak çıktı...



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 'Yap İşlet Devret' modeliyle 132 milyon lira harcamayla yenilenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yarın resmi açılışı yapılacak olan Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki binaların ruhsatsız ve kaçak inşaat olduğu ortaya çıktı. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı Kapıkule inşaatı ile ilgili olarak, sorumlular hakkında 'imar kirliliğine neden olmak' suçlaması ile 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle Asliye Caza Mahkemesi'ne dava açtı.

Avrupa'nın en büyük karayolu gümrük kapısının yap-işlet-devret modeli ile yenilenmesi için, gerekli imar değişiklikleri yapılmadan inşa edilmesi yargıya taşındı. Edirne Belediye Başkanlığı'nın 10 Temmuz 2008 tarihinde yaptığı suç duyurusu üzerine Edirne Cumhuriyet Başsavcı'nın yürüttüğü adli soruşturma tamamlandı. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı ve 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Gümrük Müsteşarlığı'nın Kapıkule Gümrük Kapısı'nı, yapım ve işletimini yapmak üzere TOBB tarafından kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş.'ye devrettiği yazıldı.

İNŞAAT 1.5 YIL ÖNCE BAŞLADI

İddianamede, TOBB'un kurduğu Gümrük İşletmeleri A.Ş.'nin açtığı Kapıkule Gümrük Kapısı yenileme ihalesini, yetkilisi Arif Baydar olan TÜR-SUM ile yetkilisi Hüseyin Hüsnü Uyan olan Öztaş inşaat firmalarının kazandığına yer verildi. Gümrük İşletmeleri A.Ş. yetkilisi Ahmet Gürlek'in, 4 Ocak 2008 tahininde ihaleyi kazanan şirket sorumlularına inşaat sahasını teslim ettiği ve ardından da binaların yapımına başlandığı kaydedilen Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesinde, yapılan binaların inşaat ruhsatlarının olmadığı, daha sonra da inşaatların imar planına uygun hale getirilerek ruhsat alınma yoluna da gidilmediğinin altı çizildi.

TÜM BİNALAR İZİNSİZ VE RUHSATSIZ

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesinde Kapıkule'de yapılan tüm binaların halen izinsiz ve ruhsatsız olduğunu, bu nedenle şirket yetkilileri tutuksuz sanıklar Ahmet Gürlek, Hüseyin Hüsnü Uyan ve Arif Baydar'ın 'yapı ruhsatiyesi alınmadan bina yaparak ve yaptırarak imar kirlililiğine neden olmak' suçundan her birinin ayrı ayrı 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Kapıkule'nin kaçak yapımı nedeniyle haklarında dava açılan 3 sanık önümüzdeki günlerde Edirne 3'üncü Asliye Caza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

YARIN BAŞBAKAN AÇACAK

Kaçak inşaat olduğu için dava açılan Kapıkule Gümrük Kapısı'nın açılışı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yarın Edirne'ye gelecek. İstanbul'dan helikopterle Edirne'ye gelecek olan Başbakan Erdoğan saat 14.00'te Vilayette Vali Mustafa Büyük'ü makamında ziyaret ederek ilin sorunları hakkında bilgi alacak. Başbakan Erdoğan ardından da saat 15.00'de 132 milyon lira harcamayla liraya yenilenen Kapıkule Gümrük Kapısı'nın resmi açılışını yapacak. Başbakan Erdoğan saat 17.00'de helikopterle İstanbul'a hareket edecek.
DHA


Geri Dön