25 / 04 / 2024

Karabağlar'a yeni imar planı: Vatandaşlar itiraz ediyor!

Karabağlar'a yeni imar planı: Vatandaşlar itiraz ediyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karabağlar ilçesi için yedinci imar planını yayınladı. Planlama yapılırken kendilerine danışılmayan Karabağlılar, yeni plana da itiraz ediyor.



İzmir’in Karabağlar ilçesini kapsayan ve daha önce mahkeme kararıyla 4 kez iptal edilen kentsel dönüşüm projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yedinci kez yeni imar planı yayınladı. Bakanlar Kurulu'nun verdiği kararlar 2012 yılında riskli alan ilan edilip kentsel dönüşüm kapsamına alınan Cennetçeşme, Limontepe ve Uzundere semtlerinde bulunan 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alanla ilgili imar planları geçtiğimiz günlerde yayınladı. Daha önce dönüşüm alanının içinde kalan ve 1. etap olarak adlandırılan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan 101,4 hektarlık alan için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 4 kez askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planları mahkeme kararı ile iptal edilmişti. 15 Ocak tarihinde bakanlık tarafından yayınlanan yeni imar planlarında neredeyse değişiklik yapılmazken mahalle halkı planlara itiraz etmek için çalışmalar düzenlendi.

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; Yüzbaşı Şerafettin, Limontepe, Salih Omurtak ve Uzundere mahalleleri derneklerinden meydana gelen Karabağlar Mahalleler Birliğinin çağrısıyla buluşan mahalleliler, yeni imar planlarının eskileri ile neredeyse aynı olduğunu belirterek, kendileri sürece dahil edilmediği için planlara itiraz edeceklerini kaydetti.

‘KABUL EDİLEBİLİR BİR YANI YOK’

Konu hakkında görüşmelerini paylaşan Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür, daha önce 4 planın mahkeme kararıyla iptal edildiğini ve planlarda ihlallerin olduğunun da mahkeme tarafından incelendiğini anlattı. Gür, bir de ayrıcalıklı imar planı hazırlandığını söyleyerek “Bu alanda büyük sermaye grubunun arazisi var, onun istekleri doğrultusunda yapılan planlama bunlar. Planlamanın içinde burada yaşayan insanlar olmadığı sürece bu planlamanın kabul edilebilir bir yanı yok” açıklamasında bulundu.

‘AYNI PLANLARA İTİRAZ EDECEĞİZ’

5 yıl önceki planların yeniden sunulduğunu sözlerine ekleyen Gür, “İzmir fuar alanı plan notları da hala açılmamış olarak görünüyor, ama şu an fuar alanı faaliyet gösteren bir yer. 5 yıl önceki plan notunu neyse ufak tefek birçok değişiklikle yeni plan notu olarak gösteriyorlar. Bizim de bu plan notunu kabul etmemiz mümkün değil. Aynı planlar çıktıkça biz de aynı şekilde itirazlarımız devam ettireceğiz" açıklamasında bulundu.


Geri Dön