24 / 04 / 2024

Karacasu'da tarihi ev ve sokaklar aslına dönüyor!

Karacasu'da tarihi ev ve sokaklar aslına dönüyor!

Aydın Karacasu'da tarihi ev ve sokaklar aslına dönüyorAydın il Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Karacasu’daki koruma altına alınan tescilli sokaklarda incelemeler yaptı.



Aydın Belediye Başkanı Zeki İnal ve Afrodisias Müze Müdürü Baran Aydın’ın da yaptığı incelemelerde koruma altına alınan Dellalzade Sokak ve sokak içinde bulunan evlerin cephe duvarlarına sağlıklaştırma uygulanıp sokağın eski tarihi dokusuna kavuşturulması amacıyla bakanlığa proje sunulacağı ortaya çıktı. Aydın Hedef Gazetesi'nde yer alan habere göre; Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile Karacasu’da bulunan koruma altına alınan Büyükdağlı Mahallesi Küçükarık Sokak’ta bulunan 15 evin kurtarılması projesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyerek projeye ek olarak Cabi Mahallesi’nde tescilli olan Dellalzade sokağında sağlıklaştırma yapılması amacıyla çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.

TARİHİ EVLER KURTARILACAK

Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz’ın tarihi sokakta yapmış olduğu incelemelerin ardından koruma altına alınan sokak içinde bulunan Osmanlıdan kalma taş ve ahşaptan yapılmış tarihi evlerin cephe duvarlarının eski tarihi dokusuna uygun olarak sağlıklaştırma yapılmasıyla ilgili adımlar atıldığını sözlerine ekleyen Başkan İnal, “Daha önce startını verdiğimiz Büyükdağlı Mahallesi’ndeki koruma altına alınan Arnavut kaldırımlı Hacı Arap ve Küçükarık Sokakta’ki 15 tarihi evlerimiz kurtarılma projesi hazırlanıp dış cephe ve çatı tadilatı yapılacak. Bunun yanı sıra Cabi Mahallemizde bulunan yine koruma altındaki tescilli bir diğer sokağımız olan Dellalzade Sokak içinde bulunan evlerin sokağa bakan cepheleri ve sokak sağlıklaştırılması yapılarak aslına uygun olarak eski tarihi dokusuna kavuşturulacak” şeklinde konuştu.

PROJE BAKANA SUNULACAK

Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz’ın tarihi sokakta gerçekleştirdiği incelemelerde bulunan Cuma günü Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda yapılacak toplantıda sunum olarak bakanın önüne dosyayı koyacağını sözlerine ekleyen Başkan İnal, “Aydın Valiliğimiz ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleri ile Karacasu’yu bir Safranbolu yapmak için çalışıyoruz. Bakanlığımız Aydın için 3 projeye destek veriyor. Bunlardan biri de Karacasu tarihi evleri kurtarma projesi. Proje 3 yılda hayata geçirilecek. Proje tamamlandığında Karacasu turizme kazandırılacak ve bir Safranbolu gibi bir cazibe merkezi haline gelecek” açıklamasında bulundu. 


Geri Dön