20 / 04 / 2024

Karadeniz havzasında turizm atağı başlatılacak!

Karadeniz havzasında turizm atağı başlatılacak!

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, "Geliştirilecek projelerin, programların, kültürel, sanatsal ve ekonomik işbirliklerinin aslında bu tür krizlerin önlenmesinde de önemli işlevi olacağı ortada" dedi...



Karadeniz havzasının gelecekte çok önemli bir işlev göreceğini söyleyen DOKA Genel Sekreteri Kaldırım, "Geliştirilecek projelerin, programların, kültürel, sanatsal ve ekonomik işbirliklerinin aslında bu tür krizlerin önlenmesinde de önemli işlevi olacağı ortada" dedi.


Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan siyasi olaylara değinerek, "Her ne kadar krizlerle anılsa da Karadeniz havzasının gelecekte çok önemli bir işlev göreceği açık. 


Bu bölgede geliştirilecek projelerin, programların, kültürel, sanatsal ve ekonomik işbirliklerinin aslında bu tür krizlerin önlenmesinde de önemli işlevi olacağı ortada" dedi. 


Kaldırım, bir otelde düzenlenen "Sürdürülebilir Bir Karadeniz Turizmi İçin Ortak Tanıtım ve Gelişim Stratejileri Karadeniz Ağı" projesinin tanıtımında yaptığı açıklamada, 4 yıl önce kurulan DOKA'nın Avrupa Birliği projelerinin uygulanması noktasında öncülük eden, en iyi kaynak kullanan örnek ajanslardan birisi olduğunu söyledi. 


AB ve dünyadaki fonlardan en üst düzeyde yararlanmak amacıyla koordinatörlük kurduklarını anlatan Kaldırım, "Karadeniz havzası dünyada yeni gelişen, çok önemli destinasyonlardan biri. 

Dünyada paradigmalar artık değişiyor, yeni paradigmalar hakim olmaya başladı. Bunun yanında dünyada hem siyasi jeopolitik hem de ekonomikjeopolitik değişiyor. Artık dünyada büyüme ekseni batıdan doğuya doğru dönüyor. Günümüzün yükselen değerleri, öncülük eden kutuplan, bölgeleri, ülkeleri yerini yeni gelişen yükselen değerlere, bölgelere, şehirlere bırakıyor. Yaptığımız değerlendirmelerde bu havzalardan birisi de Karadeniz olacak gibi görünüyor" diye konuştu.Kaldırım, Ukrayna ve Rusya arasında yaşananlara işaret ederek, "Her ne kadar son dönemde olumsuzluklar yaşansa da dünya gündemini Karadeniz havzası farklı şekilde işgal etse de biz Karadeniz'in çok önemli bir destinasyon, bölgesel işbirliği merkezi ve ekonomik zon olacağı, bu yöne doğru gittiği noktasındaki tespitimizi koruyoruz" dedi .Bu nedenle Karadeniz havzasında geliştirilecek projelerin önemine değinen Kaldırım, şöyle devam etti: "Karadeniz havzası çok önemli bir havza. 4 bin kilometre. Bu havza Karadeniz'e sımrı olan 150 milyonluk nüfusu kapsayan bir havza. Dünyada önemli gelişen ekonomik aktörleri kapsayan bir bölge. Rusya, Ukrayna, Türkiye gibi gelişen ülkelerin yer aldığı önemli bir havza. Bir de AB'nin arnk genişlemesiyle AB'nin doğusuna hitap eden önemli bir havza. 


Her ne kadar krizlerle anılsa da Karadeniz Havzası'nm gelecekte çok önemli bir işlev göreceği açık. Bu bölgede geliştirilecek projelerin, programların, kültürel, sanatsal ve ekonomik işbirliklerinin aslında bu tür krizlerin önlenmesinde de önemli bir işlevi olacağı ortada. Zira bu tür sorunların önüne geçmenin en iyi yolu da diyalog kurmak, işbirlikleri geliştirmek, karşılıklı bağımlılıkları artırmaktan geçiyor" Tanıtımını yaptıkları projenin turizm ağırlıklı bir proje olduğunu söyleyen Kaldırım, şunları kaydetti: "Bu proje turizm ağırlıklı ama onun öncesinde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu öncülüğünde yürütülen bir 'Karadeniz Ticaret İşbirliği Ağı Projesi' var. Yine Karadeniz havzasını kapsayan çok önemli bir proje. Bütün Karadeniz ülkelerini, önemli şehirlerini ticaret yoluyla birbirine ekonomik olarak bağlayan proje. Tanıtımını yaptığımız proje de onun tamamlayıcısı niteliğinde. Turizm sektörü bu havzada önemli bir sektör olarak ortaya çıkmaya başladı. Turizm sadece Trabzon, Doğu Karadeniz ya da Karadeniz Bölgesi'nin değil, diğer ülkelerin de şehirlerin de öne çıktığı, bütün bölgeyi kapsayan ekonomik aktivite alam oldu. Dolayısıyla ticaret ağının ve ekonomik işbirliklerinin ve ulaşımın geliştirilmesi bölge için de çok önemli." Kaldırım, "Sürdürülebilir Bir Karadeniz Turizmi İçin Ortak Tanıtım ve Gelişim Stratejileri Karadeniz Ağı" projesi gibi projelerin uygulanmasının bölgenin ekonomik, jeopolitik ve siyasi istikrarı açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini "Projenin bütçesi 1.8 milyon Avro. Oldukça büyük bir bütçe. Bölgeye çok önemli ekonomik katkı verecektir. 


Programın bölgemize, proje ortaklarına çok büyük katkılar sağlayacağını biliyorum. Trabzon'a, Doğu Karadeniz'e ve Türkiye'mize hayırlı olsun" şeklinde tamamladı.Tanıtım toplantısına, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu da katıldı. 



Hürses Gazetesi 


Geri Dön