25 / 04 / 2024

Karadeniz Yeşil Yol Projesi 2018 yılında tamamlanacak!

Karadeniz Yeşil Yol Projesi 2018 yılında tamamlanacak!

Karadeniz “Yeşil Yol Projesi”nin bölge turizmine önemli bir ivme kazandırması bekleniyor. Yıllardır kaçak yapılaşmalarla talan edildiği tespit edilen yaylaların Yeşil Yol sayesinde etkin korunması da sağlanacak.



Karadeniz Bölgesi'nde 2 bin 600 kilometrelik “Yeşil Yol Projesi” ile 8 ilin yaylaları birbirine bağlanacak. Bölgenin turizm kapasitesini arttıracak “Yeşil Yol Projesi” sayesinde yaylaların etkin korunması da sağlanacak. Proje ile mevcut yolun tabiata uygun şekilde iyileştirilmesi gerçekleşecek. Bu çerçevede yeni yolun kenarlarında ağaçlandırma çalışması yapılacak.


SÖZDE ÇEVRECİ

Yeşil Yol Projesi'nde eylemlerin odağında bulunan yaylaların yıllardır kaçak yapılaşmalarla talan edildiği ortaya çıkmış, projenin Rize ayağında eylemcilerin sembolü haline gelen Havva Ana lakaplı Rabia Özcan'ın da kaçak ve ruhsatsız alabalık çiftliğine sahip olduğu öğrenilmişti. Sözde çevreci Rabia Özcan'ın oğlu Tayfun Bekar hakkında da Çamlıhemşin ilçesinde orman alanında işgal ve faydalanma suçundan dolayı yargılama süreci devam ediyor.


ÇEVRE BAHANE RANT ŞAHANE

Geçtiğimiz günlerde bazı yayın organlarında 'hükümete peşkeş çektirmeyeceğiz' şeklinde beyanlarda bulunan Yalçın Şahin'in ise Milli Park alanında kaçak işletme restoran yaptığı tespit edildi. Kavron Yaylası'ndaki Yalçın Şahin ve kardeşlerine ait yayla evinin yakınında ev ve ahır inşaatına hazırlık maksadıyla kazı yapıldığı için savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.


MAHKEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Yine Çamlıhemşin Jandarma Komutanlığı'nca 2014 yılında Yukarı Kavron Yaylası'nda izinsiz pansiyon yanına müştemilat için izinsiz temel kazısı yaptığı gerekçesiyle Yalçın Şahin hakkında tutanak tutuldu. Mahkemesi devam ediyor.


DEĞER KATACAK

Bölgeye marka değer katacak olan proje ve yolun geçeceği güzergahın yüzde 80'i ormanlık alandan değil meralardan oluşuyor. 2014 yılı sonuna kadar yalnızca 13 adet ağaç kesilmişti. Haberlerde kullanılan görüntüler fırtına sebebiyle devrilen ağaçların istif edilmiş görüntüleri. Kesilen ağaçların yerine 100 katı kadar ağaç dikilecek.


YAPILAŞMA İÇİN UYGUN DEĞİL

Yeşil Yol projesinde yol genişliğinin banketler dahil maksimum 5 metre olarak uygulanması ve hiçbir surette yol genişliğinin 5 metreyi geçmeme şartı projenin oldukça çevreci bir proje olduğunu gösteriyor. Ayrıca yeni yol yapılacak sahaların çevresi iddia edildiği gibi turizme yönelik yapılaşmaya teknik olarak uygun olmayan sahalar. Yeşil Yolun yapılması ile kaçak yapılaşmaya karşı denetimin ve kontrolün daha kolay yapılması sağlanacak.


Ortaya çıkınca çevreci oldular

Haksız işgalciler, Yeşil Yol Projesi'nin uygulanması ile ortaya çıktıklarından projeyi, çevre düşmanı ilan ettiler. Bu sayede gerçek çevreciler ile menfaatçiler daha iyi anlaşılmış oldu. Tabiat turizminin önemli bir parçası olan proje ile çevrede bir zarar oluşması söz konusu olmayacak.


İstihdam artar

Hayatı kolaylaştıracak proje ile bölgede istihdam artacak. Projedeki tek maksat bütün bölge insanına gelişecek turizm sayesinde ekonomik katkı sağlamak. Yeni yapılacak yollar ve çevresine dikilecek ağaçlar ile vatandaşlar cennet gibi yolların içinden geçme imkanına erişecek.



Yeni Şafak 


Geri Dön