26 / 04 / 2024

Karden İnşaat, kentsel dönüşüm ve kent kimliğini cevaplıyor!

 Karden İnşaat, kentsel dönüşüm ve kent kimliğini cevaplıyor!

Bir an önce kentsel dönüşüm yasasının çıkması ve deprem yönetmeliğine uygun yapılmayan tüm binaların yıkılıp sağlam binaların yapılması gerekiyor



Öncelikle Karden inşaat’ı tanıyabilir miyiz?


Karden inşaat KRD Group bünyesinde 2002 yılrnda kuruldu. Sektörde 10’uncu yılını tamamlayan inşaat şirketi. Bugüne kadar 50’ye yakın taahhüt projesi gerçekleştiren Karden inşaat, 2009 yılında ilk rezidansa projesi olan Avenue’yi inşa etti. Taahhüt sektöründeki deneyimini bu projeyle konut sektörüne taşıyan Karden, 2011 yılı sonu itibariyle de İstanbul’un sembolü olmaya aday projesi ‘Symbol İstanbul’un temellerini attı. 2002 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz 50’ye yakın proje var. Aralarında Metro Gross Market, Fatih Koleji, Marmara Pamuklu HES gibi projeler de yer alıyor. 2012 yılında inşaat sektörünün 2011’e göre daha fazla büyüme gerçekleştireceğini düşünüyorum. Bunda en önemli etkenlerden biri kentsel dönüşüm yasası, diğeri ise mütekabiliyetin kalkması olacak. Türkiye'de gayrimenkul varlık fiyatları seviyesi ve finansal kuramların taşıdıkları yükümlülükler itibariyle balon riski öngörülmüyor.


Son dönemlerde 1+1’lere olan ilginin artmasını neye bağlıyorsunuz?


Geleneksel olarak Türk aileleri büyük evleri tercih ediyor. Ancak artık 1+1’ler de çok tercih edilmeye başlandı. Bu tarz daireler hem bireysel yaşam için hem de yatırım için tercih edilebiliyor. 


Yapılan projelerle İstanbul nasıl bir kentsel dönüşüm sürecine girdi?


Sektörün en önemli sorunu imar problemi olmayan nitelikli konumda arsaların üretiminin çok zor olması. Bu sorun kentsel dönüşüm yasasıyla belirli oranda çözülecek diye düşünüyoruz. Bir diğer sorun ise sektördeki bilinçsiz, eğitimsiz ve finans gücü zayıf yatırımcıların oluşturduğu riskler. Bu riskler tüm sektörü olumsuz etkileyebilir. Bir an önce kentsel dönüşüm yasasının çıkması ve deprem yönetmeliğine uygun yapılmayan tüm binaların yıkılıp sağlam binaların yapılması gerekiyor.


Uzmanlar çok katlı binalarla İstanbul’un merkeze doğru büyümesi gerektiğini söylüyor. Ancak projelere baktığımız zaman İstanbul her geçen gün dışa doğru açılmaya devam ediyor. Bunu kentleşme ve deprem gerçeği açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?


Bu konu çok acil şekilde ele alınmalı ve insanların hayatları tehlike altında yaşamalarına bir son verilmeli. Her belediye kendi bölgesini planlamalı. Eğer bölgesindeki niteliksiz yapı alanı azsa 2 faza bölecek, Zeytinburnu, Avcılar ya da Bahçelievler gibi tamamen dönüştürülmesi gereken bölgelerse bölgenin tamamı belirli zaman dilimlerine bölünerek faz faz dönüşüm yaparak hareket edecek. İstanbul'daki müteahhitlerin en büyük sorunu üretmek. Alınacak önlemler devlet denetim ve güvencesinde devam ederken özel sektörün de teşvikleri ve ortak adım atma düşüncesiyle ortak hareket edilmeli. Yapılması gereken müteahhitlere nitelikli arsalar oluşturarak yani bölgesel bazlı planlar yaparak on arsa sunmak. Buradaki planı Şehircilik Bakanlığı ve belediye yapacak, yapım organizasyonunu da müteahhide bırakacak. Müteahhit bu projeleri mütekabiliyetle ister körfez illerinde isterse de yerli iç pazarda satar. Bunun organizasyonunu müteahhit ve kısmen desteklenmiş özel sektörün rahatlıkla yapabileceğini düşünüyorum. Tabii bunu İstanbul’un her yerine yaymamak lazım.


Başta İstanbul olmak üzere ülkemizdeki konut fiyatlarını ve projeler arasında uçurumları nasıl değerlendiriyorsunuz?


Projeler bulundukları lokasyona ve içerikleriyle birbirinden ayrılıyor. Bu da doğal olarak fiyat farklılıkları oluşturuyor.Şuan fiyatları genel olarak değerlendirmek zor olsa da ülke ekonomisinin gelişmesi ve tüketim alışkanlıklarının artış göstergesine paralel olarak bir büyüme ve fiyat genişleme politikası izliyor.


Rings İstanbul


Rahat, konforlu ve eksiksiz bir hayatın tüm öğelerini İstanbul Sancaktepe’de kendi arazisi üzerine kurduğu Rings İstanbul projesinde toplayan Selin Yapı, konut sektörüne kazandırdığı yeniliklerle adından söz ettirmeye devam ediyor 238 bin metrekarelik alana sahip projede toplamda bin 500 konut, Rings Alışveriş Merkezi, kapsamlı sosyal tesisleri bünyesinde barındıran Rings Club ile Bilfen Anaokulu ve ilköğretim okulu yer alıyor. 


Rings İstanbul her zevke hitap eden farklı konut tipleriyle size farklı yasam seçenekleri sunuyor. Rings İstanbul’a ismini veren halka şeklindeki altı mahalleden oluşan Rings İstanbul Siesta Evleri, daha sakin ve keyifli bir yaşam isteyenlerin ilk tercihi olacak. Her katta müstakil yaşam konforu sunan Siesta Evleri 6,7 ve 8 katlı binalardan oluşuyor. 24 blok ve 441 dairenin yer aldığı Siesta Evleri’nde ayrıca yemyeşil kat bahçeli daireler ve bahçe katlarıyla alternatif yaşam alanları sunuluyor. Süs havuzu, bloklar arasında yer alan çardak alanları, çocuk oyun parkları, spor ve rekreasyon alanlarıyla villa konforuna sahip Siesta Evleri ailesiyle keyifli vakit geçirmek isteyenlerin uğrak yeri olacak.


Yeni Şafak




Geri Dön