20 / 04 / 2024

Kardeşler arasında bölüştürülen miras iptal edilebilir mi?

Kardeşler arasında bölüştürülen miras iptal edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kardeşler arasında bölüştürülen mirasla ilgili yaşanan sorunları kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde kardeşler arasında bölüştürülen mirasla ilgili yaşanan sorunları yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Biz yedi kardeşiz. Babam sağlığında evlilik hediyesi olarak bana bir gayrimenkulünü verdi. Sonrasında bu yeri sattım. Ben şimdi diğer kardeşlerimden bu konuda problem yaşatmayacaklarına dair imza istiyorum, vermiyorlar. Bir problem yaşar mıyım? Bir kardeşimiz de yine babamdan miras kalan bir evde oturuyor. ‘Kiraya verelim’ diyoruz çıkmıyor. Onu çıkarmanın hukuki yolu nedir?" sorusunu yöneltti.

Kardeşler arasında bölüştürülen miras iptal edilebilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı:

***

Okuyucumun önce sahip olup sonra sattığı yer için bir problem çıkıp çıkmayacağını net olarak söylemek mümkün değil. Birincisi, bu yerin satışının iptali söz konusu olmaz. Zira kendisi bir üçüncü kişiye satmış. Bu üçüncü kişi, ‘iyi niyetli üçüncü kişi’ olarak kabul edilir ve ihtilafın dışındadır.

Ancak okuyucuma verilen gayrimenkul tasarruf nisabı içinde kalıyor ise yine problem yoktur. Ancak bunun için tüm mirasın değerinin bilinmesi lazım. Mesela bir kardeşin yine miras olarak kalan bir evde oturduğu, hatta bir başka evi kiraya verip kirasını aldığı bilgisini de vermiş. Demek ki malvarlığı içinde birkaç gayrimenkul var. Dolayısı ile bunların toplam değeri bir sonuca varmak için gerekli.

Kardeşler arasında bölüştürülen miras iptal edilebilir mi?

***

Kardeşlerden biri miras kalan bir evde oturuyor, bunu çıkarma imkanı var mı? Bence yok. Zira miras kalan mallara tüm mirasçılar malik oldu. Bu evde oturan kardeş de kiracı değil, bu yerin maliklerinden biri. Bir kimse maliki olduğu bir yeri kullanabilir, bu yer ortak olsa da.

Dolayısı ile kendisine kiracı gibi muamele yapılmaz, oturmaya devam eder. Ancak bir husus düşünülebilir, ortakları olduğu için ortaklar bu yerden elde edilecek gelirden mahrum kaldığından, oturan ortaktan mahrum olunan kira bedeli kadar bir ecrimisil talep edilir. Bu ödeme alınır ama ortak oturmaya devam eder.

Hisseli gayrimenkullerdeki hisseler nasıl satılır?


Geri Dön