28 / 03 / 2024

Kardeşler mirastan nasıl mahrum edilir?

Kardeşler mirastan nasıl mahrum edilir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Biz eşimle 80’li yaşlardayız. Aile yakınları olarak en yakın kardeşler var. Gayrimenkullerimizin intifa hakkını muhafaza ile kuru mülkiyetini hayır kurumlarına bağışlamak istiyoruz. Ancak ortak intifa hakkı olmaz diyorlar, bunu nasıl hallederiz?' sorusunu



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Biz eşimle 80’li yaşlardayız. Aile yakınları olarak en yakın kardeşler var. Gayrimenkullerimizin intifa hakkını muhafaza ile kuru mülkiyetini hayır kurumlarına bağışlamak istiyoruz. Ancak ortak intifa hakkı olmaz diyorlar, bunu nasıl hallederiz?' sorusunu yanıtladı.

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Biz eşimle 80’li yaşlardayız. Aile yakınları olarak en yakın kardeşler var, çocuklarımız yok. Gayrimenkullerimizin intifa hakkını muhafaza ile kuru mülkiyetini hayır kurumlarına bağışlamak istiyoruz. Ancak ortak intifa hakkı olmaz diyorlar, bunu nasıl hallederiz? Bu konuda size 14 Haziran 2019 tarihinde yazmıştım, sanırım mektuplar sıraya giriyor.' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kardeşler mirastan nasıl mahrum edilir?

Biz eşimle 80’li yaşlardayız. Aile yakınları olarak en yakın kardeşler var, çocuklarımız yok. Gayrimenkullerimizin intifa hakkını muhafaza ile kuru mülkiyetini hayır kurumlarına bağışlamak istiyoruz. Ancak ortak intifa hakkı olmaz diyorlar, bunu nasıl hallederiz? Bu konuda size 14 Haziran 2019 tarihinde yazmıştım, sanırım mektuplar sıraya giriyor. ● M. A.

Değerli okuyucum, size yanıt vermiştim, sanıyorum gözden kaçmış. Prensip olarak aynı konuda tekrar yanıt vermiyorum çünkü sırada bekleyen o kadar çok okuyucum var ki onlara haksızlık oluyor. Ancak yaşınız nedeni ile size bir ayrıcalık tanımak istedim ve kırk yıllık prensibimi bozdum.

★ ★ ★

Sizin birinci derece mirasçılarınız yok. Bu durumda ikinci derece mirasçılar içinde kök içinde halefiyet prensibi ile mirasçılar kardeşler. Ancak kardeşlerin mahfuz hissesi yani saklı payı yok. Böyle bir durumda kardeşleri mirastan mahrum edecek tasarrufta bulunmak mümkün oluyor. Ancak haklı olarak ölene kadar da kendinizi ve eşinizi emniyette hissetmek istiyorsunuz. Tatbikatta şöyle yapılıyor. Eşler gayrimenkulleri yarı yarıya (1/2) hisse paylaşıyor, sonra birbirlerine kendi paylarının intifa hakkını devrediyor. Bu işlemden sonra da diledikleri hayır kurumuna vasiyet ediyor.

★ ★ ★

Bu halde hangi eş önce ölürse, sağ kalan eş yine tüm gayrimenkulden tasarruf edebiliyor. Ne zamana kadar? Sağ kalan eş de vefat edene kadar. Böylece hem eşlerin tasarruf imkanları ortadan kalkmıyor hem de diledikleri hayır kurumuna gerekli bağışı yapmış oluyorlar. Yeter ki vasiyetname yaparken aynı gün itibarıyla bir nörolog, nörosürorşist veya psikiyatrdan sağlık konusunda rapor alınsın.

Sizlere sağlık diler bu defa yanıtımı gözden kaçırmayacağınızı umarım.


Geri Dön