26 / 04 / 2024

Karşıyaka Bostanlı Deresi üzerinde yapılan 4 köprü ne zaman açılacak?

Karşıyaka Bostanlı Deresi üzerinde yapılan 4 köprü ne zaman açılacak?

Karşıyaka'da Bestekar Yusuf Nalkesen Sokak ve çevresindeki trafiği rahatlatmak amacıyla yaptırılan köprüler, İZSU'nun bitmek üzere olan ıslah projesini değiştirmesi yüzünden bir türlü hizmete açılamadı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka ilçesi Bestekar Yusuf Nalkesen Sokak ve civarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak maksadıyla Bostanlı Deresi üzerine yaptırdığı 6 köprünün dördü, belediye birimleri arasındaki koordinasyon eksikliği yüzünden bir türlü hizmete açılamıyor. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri ekipleri Bostanlı Deresi'nin muhtelif yerlerine beş yeni köprü inşa etmek ve var olan köprüyü yenilemek için 1 Eylül 2013'te başlattığı çalışmaları, Şubat 2014'te büyük oranda tamamladı. Köprülerin ayaklarının zemine bağlanarak kullanıma açılması beklenirken, bu kez yine  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, Bostanlı Deresi üzerinde ıslah çalışması başlattı. 


ISLAH ÇALIŞMASI BEKLENDİ 

Böyle olunca söz konusu köprülerden dördünün hizmete girebilmesi için ıslah projesinin bitirilmesi gerekliliği ortaya çıktı. Dolayısıyla inşa edilen köprüler atıl durumda bekletildi. İZSU'nun yaptığı ihale sonucu dere ıslah çalışmasını 1 milyon 418 bin lira bedelle alan Öcal İnşaat'ın, 1 Eylül 2014 tarihinde başlayan dere ıslah çalışmalarının İZSU'ya teslim tarihi olarak 28 Ocak 2015 ön görüldü. Bu tarihte ıslah çalışmasının tamamlanması ve köprülerin de kullanıma açılması beklenirken, İZSU, yüklenici firmanın bitirmek üzere olduğu projede revizyona gitme ve derenin duvarlarını yükseltme kararı aldı. Çalışma programını aksatan bu değişiklik yüzünden yükleniciyi firmaya projeyi teslim tarihi için 53 günlük süre uzatımı verildi. 


KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ 

Edinilen bilgiye göre, İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZSU ile Fen İşleri Müdürlüğü dere ıslahı çalışması ile köprülerin yapımı işini koordinasyon içinde yürütse, her iki projenin de beş ayda tamamlanması mümkün olacaktı. Ancak, ıslah çalışması, köprüler yapıldıktan sonra başladı. Üstelik 28 Ocak'ta gecikmeli de olsa hizmete girmesi gereken köprüler, son anda gündeme gelen ıslah projesindeki değişiklik yüzünden yine açılamamış oldu. 


KAZALARA YOL AÇMIŞTI 

Söz konusu köprü inşaatlarından birinin Demirköprü Alt Geçidi'nin çıkışında aniden sürücülerin karşısına çıkması ve hiç bir uyarı işaretin bulunmaması yüzünden çok sayıda trafik kazası meydana gelmiş, 1 kişi de hayatını kaybetmişti. Egeli Sabah'ın "Belediye kazalara davetiye çıkarıyor" başlıklı haberinin ardından Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı'na bağlı ekipler gereken önlemi almıştı. Yarım bırakıldığı için bir çok trafik kazasına neden olan köprü inşaatına "kaza duvarı" adını veren çevre sakinleri, "Önlem alınması için illa canların yitip gitmesi ve haber mi olması gerekiyordu" diye tepki göstermişti. 



Sabah 


Geri Dön