20 / 04 / 2024

Karşıyaka tramvayı çift hat çalışacak!

Karşıyaka tramvayı çift hat çalışacak!

Karşıyaka tramvayı için sahil boyunca 1300'e yakın ağacın söküleceği bildirildi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 27 Aralık 2014'ten itibaren halka broşür dağıtıp yanlışlara dikkat çekecek



İhtiras tramvayı yeşili bitirecek

Karşıyaka tramvayı için sahil boyunca 1300'e yakın ağacın söküleceği bildirildi. TMMOB  İzmir  İl Koordinasyon Kurulu, 27 Aralık'tan itibaren halka broşür dağıtıp yanlışlara dikkat çekecek



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun seçim öncesi tüm uyarılara rağmen ihalesini aceleye getirdiği Fahrettin Altay-Konak tramvayı projesi nedeniyle sahil şeridinde çoğu 20 yaşındaki 1700 ağacın kesilmesi gündeme gelirken bu kez ihtiras tramvayı Karşıyaka'nın yeşil dokusunu vurdu. Karşıyaka tramvayı için de bin 300'e yakın ağacın söküleceği belirtildi. Bunun üzerine TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'ndan tepki geldi. Komisyon, 27 Aralık'tan itibaren halka broşür dağıtarak yapılan yanlışları anlatma kararı aldı.

Tramvayla ilgili 21 başlık altında bazı düzeltmeler talep eden TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, bu raporun Büyükşehir'ce dikkate alınmaması üzerine bu kez durumu halka taşıma kararı aldı. Önümüzdeki hafta içinde özellikle tramvayların güzergahı üzerinde yer alan noktalarda halka dağıtmaya başlanacak broşürlerde, projedeki eksikler ve kaygılar İzmir halkı ile paylaşılacak. 


Kıyıya erişim 

Kentin ve kentlinin deniz ile olan etkileşiminin devamı için kıyıya erişimin korunmasını isteyen şehir plancıları projenin Karşıyaka bölümünde tramvay yolunun bisiklet yolunu kestiğini belirterek, mevcut kullanımın korunması gerektiğini dile getirmişti. Araç ve yaya güvenliği için ek tedbirler alınması gerektiğine de değinen TMMOB Şehir Plancıları Odası diğer yandan, kent belleğinde yer tutan Lozan, Montrö ve Konak Meydan'larının mümkün olduğu kadar korunması istemiş, kent merkezinde yayalaştırmalar yapılmasını, otopark alanlarına alternatif çözümler sunulmasını talep etmişti.


1300 ağaç gidecek

Öte yandan Karşıyaka tramvay projesiyle ilgili bölgenin doğal bitki, ağaç ve flora sayıları tespit edildi. Karşıyaka Tramvay hattında bin 300'e yakın bitkinin başka bir yere taşınacağına dikkat çekildi. Belediye yetkililerinin bitki ve ağaçları taşıyabildikleri uygun yerlere nakletmeyi planlarken, taşınamayanların ise büyük tehlikede olduğu vurgulandı. Özellikle yapılan incelemede ortaya çıkan ön rapora göre metrelerce uzunluğundaki palmiyelerin taşınacakları yeni yerlerde arazi koşullarına uyum sağlayamayabilecekleri iddia edildi. 


Çift hat çalışacak

Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 9.7 kilometrelik güzergah üzerinde 15 durak ve 17 araçlı olarak planlanan tramvay hattı ise gidiş-geliş şeklinde çift hat olarak çalışacak. Karşıyaka tramvayı, Alaybey'den başlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi'ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı'nı takip ederek İzban Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu'na gelecek.Projede alt ve üst geçitler de planlanıyor.



Yeni Asır


Geri Dön