16 / 04 / 2024

Kartal'da dönüşüm hız kesmeden devam ediyor!

Kartal'da dönüşüm hız kesmeden devam ediyor!

Kartal'da dönüşüm hız kesmeden devam ediyor. Kartal Belediyesi’nin getirdiği yenilikler ile uyguladığı “Deprem ve Yerinde Dönüşüm” çalışması meyvelerini vermeye devam ediyor. Astsubaylar Sitesi'nin yeni projesi için temel atma töreni gerçekleşti.



Kartal Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi kapsamında 27 Ocak 2014'te yıkılan 33 yıllık, 6 bloklu ve 5 katlı Astsubaylar Sitesi'nin yeni projesi için temel atma töreni gerçekleşti. Esentepe Mahallesi’nde düzenlenen temel atma töreninde konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Kamu, özel sektör ve vatandaş işbirliğiyle bir dönüşüm şeklini daha göstereceğiz” dedi.

 

Kartal Esentepe Mahallesi Zeytinlik Parkı karşısında bulunan ve geçtiğimiz Ocak ayında yıkılan 33 yıllık Astsubaylar Sitesi’nin yeni projesi için temel atma töreni düzenlendi. Deprem ve Yerinde Dönüşüm kapsamında yıkılarak yerine yeni bir projenin yapılmasına karar verilen sitenin sakinlerinin yanı sıra Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ün ve belediye yetkililerinin katıldığı törende temele ilk beton döküldü. Törende ilk sözü alan ve Astsubaylar Sitesinin 105 sakini adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Kudret İçelli, 30 yıl boyunca içinde acı tatlı pek çok anılarının olduğu Astsubaylar Sitesi’nin yıkımına tanıklık ettiklerini hatırlatarak Gökdeniz Sitesi’nin temel atma safhasına gelene dek belediyenin her aşamasında  kendilerine yardımcı olan çalışanlara, başta Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz olmak üzere müteşekkir olduklarını söyledi.

 

18 Ay Sonra Teslim

 

Astsubay Sitesi sakinlerinin anlaştığı yüklenici firma olan ortak girişim grubu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ertaş ise yıkılan sitenin yerine yapılacak projenin adının Gökdeniz Kartal olduğunu açıkladı. Projenin 7 dönüm arazi üzerimde toplam 35 bin metrekare inşaat alanına sahip olduğunu ve 2 blok- 204 daireden oluştuğunu söyleyen Ertaş, projenin 18 ay sonra biteceğini ve site sakinlerinin evlerinde oturacağını söyledi.

 

“Seçim bildirgemize koyduğumuzu adım adım gerçekleştiriyoruz”

 

Ertaş’ın ardından kürsüye çıkan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ise şöyle konuştu: “  Bugün hem mutlu günümüz, hem de özlemle andığımız sevgili Atatürk’ümüzün ölüm yıldönümü. Toplu iğnenin yapılmadığı bir ülkeden bu düzeylere geldik. 2009’da seçim bildirgemize koyduk ve dedik ki deprem nedeniyle evini boşaltanlara kira yardımı yapacağız, onlardan ruhsat harcı almayacağız. Bir belediyenin en önemli gelir kaynağı hükümetten aldığı kaynaklar ki bu, AB oranlarına göre çok aşağı düzeydedir. İskandinav ülkelerinde belediyeler, bütçenin yüzde 63’ünü alıyor ama bizde bütçenin sadece 4.8’ini alıyoruz. Bütçenin sadece 4.8’ini alan belediyeler için en önemli kaynak, imardan gelen kaynaktır ama biz ‘önce insan’ dediğimiz için o kaynaktan vazgeçtiğimizi seçim bildirgemize koyarak söyledik. Dedik ki geçmişin hatalarını kapatalım. İnsanlar ruhsatlı, güvenli, modern evlerinde otursunlar. İşte o çerçevede biz kira yardımını Belediye Meclisinden geçirdiğimiz zaman Sayıştay, ‘Siz yerel yönetim olarak bu kira yardımını yapamazsınız’ dedi. Ama Allah büyük. 2001’de aklı başına gelmeyen hükümetlere Van Depremi ile bir uyarıda daha bulundu. Van depremi olunca aklı başına gelen hükümet, 6306 sayılı yasayı çıkardı. 6306 sayılı yasanın içinde kira yardımı var, imar harcı alınmayacak var yani bizim dediklerimizi ortaya koydular. Katiyen burası kentsel dönüşüm değil. Burada olan Deprem Dönüşümüdür. Belediye olarak kamu olarak imar transferini yaparız ki halkımız dönüşebilsin güven içinde bir evde kalabilsin.  Müteahhitimize seslenmek istiyorum. Projesine bakmadım, var mı yok mu bilmiyorum. Çatı sularını depo yapın biriktirin. İstanbul’da metrekareye 1 yılda düşen yağmur miktarı 800 kg. O suları biriktir; bahçede kullan, sadece sifonda kullan. Bu insanların yılda yüzde 30 su tasarrufunu sağlamış olursun. Onun için eğer yoksa bile revize edin.” 

 

Yeni Bir Model Geliyor

 

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, kamu, özel sektör ve vatandaş işbirliğiyle bir dönüşüm şeklini daha ortaya koyacaklarını söyledi. Başkan Altınok Öz, “ Burası deprem dönüşümün güzel bir örneği. Belediyenin buradaki bir kısım hakkını devrederek oluşturulan bir dönüşüm. İnşallah 18 ay sonra da vatandaşlarımızı burada yerleşmiş olarak göreceğiz. Bu dönüşüm devam edecek. Biz bunun çeşitli şekillerini gösteriyoruz. Çok yakında yeni bir şeklini, kamu, özel sektör ve vatandaş işbirliğiyle bir dönüşüm şeklini daha göstereceğiz. İnşallah onda da birlikte oluruz” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, kürsüye davet ettiği Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grup Başkanvekili Nihal Korkmaz ile birlikte sitenin temelini attı.

 



Geri Dön