26 / 04 / 2024

Kastamonu Ersizlerdere'deki 117 yıllık köprü restore ediliyor!

Kastamonu Ersizlerdere'deki 117 yıllık köprü restore ediliyor!

Kurtuluş Savaşı'nda cepheye silah ve erzak taşınan Kastamonu İstiklal Yolu üzerinde bulunan Ersizlerdere'deki 117 yıllık tarihi köprü restore ediliyor.



Kastamonu İstiklal Yolu'nun İnebolu-Kastamonu arasındaki Ersizlerdere mevkisinde 1899 yılında yapılan 50 metre uzunluğundaki tarihi köprünün restorasyonu için Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihale kapsamındaki çalışmaların ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor. 


İhaleyi alan müteahhit firma yetkilisi Serdar Topçuoğlu, yaptığı açıklamada, tarihi köprünün İstiklal Yolu güzergahı üzerinde bulunduğunu hatırlattı. 


Köprünün restorasyon çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Topçuoğlu, "Çalışmalara yaklaşık 40 gün önce başladık. İşe başladığımızda köprü oldukça kötü bir durumdaydı. Restore edilmese belki yıkılabilirdi" dedi. 


Köprünün çevresindeki taş duvarların onarımını da gerçekleştirdiklerini kaydeden Topçuoğlu, şöyle konuştu: "Restorasyon çalışmalarını profesyonel taş ustalarıyla gerçekleştiriyoruz. Önce köprü üzerindeki taşları söküp numaralandırdık. Taşları temizleyip tekrar yerlerine yerleştiriyoruz. Köprünün iki tarafındaki taş duvarları da onarıyoruz. Duvarları onardıktan sonra merpenlerle köprüyü karayoluna bağlayacağız. 


Köprüden araç geçmeyecek, sadece yayalar geçebilecek. Çalışmaları önümüzdeki ağustos ayında tamamlamayı hedefliyoruz. Restorasyon tamamlandıktan sonra İstiklal Yolu yürüyüşüne katılanlar da bu köprüden geçebilecekler." Topçuoğlu. köprünün eski ihtişamlı haline kavuşması için restorasyon çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini kaydetti.




Kastamonu Gazetesi


Geri Dön