25 / 04 / 2024

Kat maliklerinin onayı alınmadan onarım yapılabilir mi? 

Kat maliklerinin onayı alınmadan onarım yapılabilir mi? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Sitelerde kat maliklerinin rızası alınmadan inşaat, onarım, dış badana ve boya yaptırılabilir mi? Bağımsız bölümlerin onarımı için kat maliklerinin rızası gerekli midir?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Sitemizin yönetim planın 8’inci maddesi şöyle: “Bütün kat maliklerinin rızası alınmadıkça ortak yerlerde inşaat, onarım ve tesisler ile dış badana veya boya yapılamaz.”

Bu duruma göre, aşağıdaki yorumlardan hangisini kabul edebiliriz. 
A-) Bir şahıs bütün kat maliklerinin olurunu almadıkça inşaat, onarım, dış badana ve boya yaptıramaz.

B-) Genel kurulda 4/5 oy ile bütün bağımsız bölümlerin inşaat, onarım, dış badana ve boya yaptırması kararı alınabilir. Bütün kat maliklerinin rızası şart değildir. Lütfen selamımı kabul ediniz.' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kat maliklerinin onayı alınmadan onarım yapılabilir mi? 

(Tuzla P.O. 122. Dönem) Bana bu soruyu gönderen benim tertip. 122. dönem Tuzla Piyade Okulu (1973) yaşantımın zevkli geçen dönemlerinden biri.

Herkes bunu söyleyebilir mi bilemiyorum ama gerek o tarihteki bölük komutanımız, gerekse büyük bir tesadüf birbirini iyi anlayan, arkadaş canlısı bölük arkadaşlarının bir araya gelmiş olması bu altı ayın keyifle geçmesine neden olmuştu.

Tüm dönem arkadaşlarıma sağlık ve mutluluk, kaybettiklerimize ise rahmet diliyorum.

★ ★ ★ ★ ★

Devremin sorusuna gelince... Bu konu 2007 öncesi ve 2007 sonrası olarak ikiye ayrılır. 2007 öncesi ortak alanlarda değişiklik için tüm bağımsız bölüm maliklerinin izni aranmaktaydı.

2007’deki değişiklikle 4/5 oranında bağımsız bölüm malikinin yazılı izni ile ortak alanlarda değişiklik yapılabileceği hükmü getirildi. Bu değişiklik, pek çok soruyu da beraberinde getirdi.

Mesela 4/5’in yazılı izni ile ortak alan olan sığınak işgal edilebilir mi? Sığınağı binada yok edemezsiniz. Bunun gibi bazı ortak alanların değiştirilmesi için tadilat projesi gerekir.

Belediyeler 4/5 oyla proje tadilatını onaylamaz, tüm bağımsız bölüm maliklerinin imzasını ister. Peki bu halde 4/5 oranını nasıl uygulayacağız?

Bir başka husus. 4/5’in oyu ile ortak alanın amacına uygun kullanımı bertaraf edilirse geri kalan 1/5’in mülkiyet hakkı ne olacak?

Bunun da yanıtı yok. Yani 2007 değişikliği hukuk mantığına uymuyor. Bunun için kabul edilmelidir ki yönetim planında bir hüküm varsa buna uymak gerekir.Yani “Yönetim planında tüm bağımsız bölüm maliklerinin izni aranıyorsa bu madde tam iştirak şeklinde uygulanmalıdır” derim.


Geri Dön