20 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti tapusu masrafı 2014!

Kat mülkiyeti tapusu masrafı 2014!

İnşaatı tamamlanmış ve iskan belgesi alınmış yapılarda tapu sahibi "Kat mülkiyeti tapusu"na sahip oluyor. Peki, kat mülkiyeti tapusu ne kadar? İşte kat mülkiyeti tapusu masrafı 2014...



Kat mülkiyeti tapusu masrafı 2014!

Kat mülkiyeti, 634 sayılı kanun gereğince inşaat çalışmaları tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanununun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurabilmeleri olarak tanımlanıyor.


Kat irtifakı ise, Kat Mülkiyeti Kanunundaki hükümlere uyularak müşterek hisselerine,inşaat yapma ve kat mülkiyeti tesisi borcu bağlanması olarak ifade ediliyor.


Bir diğer ifade ile kat irtifakı ile inşaatı tamamlanmamış bir yapıda tapu sahibi olunurken; kat mülkiyeti ile ise inşaatı tamamlanmış ve iskan belgesi alınmış yapılarda tapu sahibi olunuyor.


Tapu dairesinde gerekli belgeler:

1. Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,


2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları


3. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,


Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge


4. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış 

emlak beyan değerini gösteren belge.


5. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi


Kat mülkiyeti tapusu masrafı 2014..

2014 yılında tapu harcı alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında tahsil ediliyor. Uygulamada, alıcı satıcının da harç bedelini ödeyerek bunu ödeyeceği satış bedelinden düşebiliyor. 


Tapu alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor.


Kat irtifaklı tapu masrafı 2014!


Geri Dön