25 / 04 / 2024

Kat irtifaklı tapu masrafı 2014!

Kat irtifaklı tapu masrafı 2014!

Kat irtifaklı daire tapusu alıyorsanız, iskan belgesi alınmamış ve yasal olarak oturama başlanmasına izin verilmemiş yapıdan daire aldığınız anlamına geliyor. Peki, kat irtifaklı tapu masrafı 2014 ne kadar?



Kat irtifaklı tapu masrafı 2014!

Kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına "Kat irtifakı" deniyor. 


Kat irtifaklı daire tapuları; yukarıda belirtildiği gibi inşaat çalışmaları tamamlanmamış yapılardaki bağımsız bölümler üzerinde kurulabildiği gibi, inşaatı tamamlanmış ancak henüz iskan belgesi alınmamaış yapılarda da söz konusu oluyor.


Bir diğer ifade ile inşaatı tamamlanmış bir yapıdan kat irtifaklı daire tapusu alıyorsanız, iskan belgesi alınmamış ve yasal olarak oturama başlanmasına izin verilmemiş yapıdan daire aldığınız anlamına geliyor. Peki, kat irtifaklı tapu masrafı 2014 ne kadar?


Kat irtifaklı tapu masrafı 2014..

28 Şubat 2009'dan itibaren, dairenin alım-satım bedeli üstünden Tapu Harcı ödenmesi uygulamasına geçildi. Arsa tapulu dairelerin harcı arsa payı değeri üstünden değil, dairenin gerçek alım-satım bedeli üstünden Tapu Harcı hesaplanıyor.


Buna göre 2014 yılında gerçekleşecek alım satımlarda hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında harç talep ediliyor.


Ayrıca tarafların ödemeleri gereken masraflar arasında tapu döner sermaye masrafları yer alıyor.


Söz konusu masraflar kurumdan kuruma farklılık gösteriyor; Ortalama ödenecek tutar 100 TL ile 200 TL arasında karşımıza çıkıyor.


Arsa tapusunu daire kat mülkiyetine çevirme!


Geri Dön