19 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti tesisi için iskan izni alınır mı?

Kat mülkiyeti tesisi için iskan izni alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kooperatif tarafından 24 daireli bir apartman yapıldı, 2 dairesi kooperatifin, geri kalanlar ortakların oldu. Zamanında iskan alınsaydı 8.000 TL masraf gerekiyordu, şimdi 110.000 TL ödedik. Biz bu 2 daire için ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir kooperatif tarafından 24 daireli bir apartman yapıldı, 2 dairesi kooperatifin, geri kalanlar ortakların oldu. Ortaklara ait 22 daire için kat irtifakı kuruldu. Zamanında iskan alınsaydı 8.000 TL masraf gerekiyordu, şimdi 110.000 TL ödedik. Biz bu 2 daire için ne yapabiliriz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kat mülkiyeti tesisi için iskan izni alınır mı?

Bir kooperatif tarafından 24 daireli bir apartman yapıldı, 2 dairesi kooperatifin, geri kalanlar ortakların oldu. Ortaklara ait 22 daire için kat irtifakı kuruldu. Zamanında iskan alınsaydı 8.000 TL masraf gerekiyordu, şimdi 110.000 TL ödedik. Biz bu 2 daire için ne yapabiliriz? ● C.K.

Okuyucuma yanıt vermeden önce bir kuraldan söz edeyim. Bir binada kat irtifakı kurulacaksa tümü için kurulur, kısmi kat irtifakı kurulmaz. Keza kat mülkiyeti için de aynı durum söz konusu. Kat mülkiyeti tesisi için şartlardan en önemlisi iskan izninin alınmasıdır. İskan izni alınmadan kat mülkiyeti tesis olunmaz.

İskan izni de yine binanın tümü için alınır, belli katlar için alınmaz (toplu yapılarda durum farklı olabilir). Okuyucumun daire sahibi olduğu binada da kat irtifakı bütün bina için kurulmuştur, iskan izni alındığında da bütün bina için alınmıştır. Dolayısıyla sorunları iskan alınmamış 2 daire değildir.

Belki olsa olsa 22 daire sahibi iskan için 110.000 TL ödemiş ama iki daire ödememiştir. Soru da “Bu para onlardan nasıl alınır” şeklindedir. Tabii burada akla başka bir soru daha geliyor, inşaatı yapan bir kooperatif. Peki bu durumda kooperatif ne yapıyor?

Burada kat irtifakı alması gereken kooperatif olduğu gibi iskanı alması ve kat mülkiyetini kurması gereken de kooperatiftir. Ancak bugün kat irtifak sahipleri bu işi üstlenip masrafı da yaptılarsa masrafa katılmayan 2 bağımsız bölüm malikinden arsa paylarına düşen gideri talep edecekler, sulhen alamazlarsa icra takibine başvuracaklardır.


Geri Dön