28 / 03 / 2024

Katar'daki inşaatlar için Türkiye'den doğal taş alınacak!

Katar'daki inşaatlar için Türkiye'den doğal taş alınacak!

2022 FIFA Dünya Kupası kapsamında Katar'daki büyük inşaat projeleri yürüten firmalar, doğal taş alımı için İzmir'e gelecek.



Bazı Arap ülkelerinin abluka kararı aldığı Katar'da Türk ürünlerine ilgi arttı. Katar'daki büyük inşaat projeleri yürüten firmalar, doğal taş alımı için İzmir'e gelecek. 


İKİ ülke arasında geçen yıl yaklaşık 700 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacminin iki katına çıkarılması hedefiyle yürütülen çalışmalar, son dönemdeki gelişmeler sonrası hız kazandı. 2022 FIFA Dünya Kupası için stat ve otel inşaatlarının yanı sıra otoyol, hastane ve demiryolu bağlantı projelerini yürüten Katar, Türk inşaat sektörü açısından kritik bir öneme sahip. 


Dünya doğal taş ihracatında önemli paya sahip Türk mermer ve doğaltaş sektörü de Katar'ı hedef pazar olarak belirledi. Doğal taş ihracatçısı 26 firmanın dahil olduğu Ekonomi Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Açılımı (URGE) Projesi kapsamında ilk alım heyeti Katardan geliyor. 


Ege Maden İhracatçı Birlikleri Başkanı Mevlüt Kaya, "Katardan ciddi bir alım heyetini ağırlayacağız. Dünya Kupasına hazırlık olarak yapılan projeleri yürüten firmalardan temsilcileri bekliyoruz. Liste kesin olmamakla birlikte 20'ye yakın firma temsilcisi gelecek. Türk taşları dünya genelinde kalitesi ve çeşitliliğiyle kendisini ispat etti. Katarlı firmaların tercihlerinin de Türk taşından yana olacağını düşünüyoruz. Bu ülkenin bir iki yıl içinde kendisinden 5-10 kat büyük ülkeler kadar doğal taş ithal edeceğini düşünüyoruz." diye konuştu. 


'Kara gün dostu olduğumuzu gösterdik' 


Abluka kararı sonrası Katara hava kargoyla ürün sevkiyatım devam ettiren beyaz et ve yumurta ihracatçıları da bu ülkeyle olan ticari ilişkilerin hızla artacağını düşünüyor. Ege Su Ürünleri ve Flayvansal Mamuller İhracatçı Birliği Başkan Yardımcısı Bedrit Girit, Türkiye'nin Katar'ın yaşadığı kötü günlerde kara gün dostu olduğunu gösterdiğine dikkati çekti. Bu ülkeye Ekonomi Bakanlığı koordinasyonuyla ürün sevkiyatının devam ettiğini, Türk ürünlerine büyük ilginin görüldüğünü dile getiren Girit, şu değerlendirmede bulundu: "Katar nüfus olarak küçük ancak ihracatçının ilgi gösterdiği bir pazar. Özellikle ambargo sonrası Türk ürünlerinin tercih edildiğini görüyoruz. Genelde bu tip kriz ortamlarında gıda fiyatlarında yükselme beklenir. Türkiye, hızlı hareket ederek ve fiyatlarında hiçbir değişiklik yapmayarak spekülasyonun önüne geçti. Bu krizde dostluğumuzu gösterdik. Katara daha önce de ürün gönderiyorduk ancak bundan sonra ana tedarikçi olacağımızı düşünüyorum." 

Katara geçen yıl 421 milyon dolarlık ihracat yapan Türkiye'den en fazla elektrik ve elektronik, savunma ve havacılık, makine ve akşamları, mobilya, kimya, otomotiv ve hayvan mamulleri ihracatı yapıldı.


Yeni Söz Gazetesi 


Geri Dön