28 / 03 / 2024

Katerina Köşkü otel oluyor!

Katerina Köşkü otel oluyor!

Sarıkamış ilçesinde çivi kullanılmadan 1896 yılında Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırılan Katerina Köşkü' nün restorasyonunun tamamlanmasının ardından butik otel olarak faaliyet göstermesi planlanıyor.



Kazımkarabekir Mahallesi'nde, Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından 40 yıl  Rusların işgali altında kaldığı dönemde Baltık mimarisi tarzında yapılan ve uzun  yıllar askeri bölge içerisinde yer alan tarihi köşk, restorasyon çalışmalarının  ardından turizme kazandırılacak.


 Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, 118 yıllık köşkün restore edilmesi için kolları sıvadıklarını  belirtti.


Doğanay, köşkün 80 derecede pişirilmiş sarıçam ağaçlarından geçme örgü  şeklinde inşa edildiğini, yanında ise Şişman köşk olarak bilinen tarihi bir yapı  daha bulunduğunu ifade etti.

Bu iki eserin 6 bin 500 metrekare alan üzerine kurulduğunu belirten  Doğanay, Katerina Köşkü'nün 21, diğerinin 7 odasının yer aldığını söyledi.

 Doğanay, köşkün restore edildiğinde bölgenin ve Kafkasya'nın en güzel  butik oteli olacağını belirterek, yapılacak çalışmanın Sarıkamış'ın mimari  dokusunu ve ilçeye gelen turist profilini etkileyeceğini vurguladı.



 Köşkün turizm açısından önemli bir destinasyon alanı olduğunu  vurgulayan Doğanay, şöyle devam etti:


  "Kars Bölge Koruma Kurulu, özgün mimarisine sadık kalmak şartıyla 50  yataklı otel yapılmasına izin verdi. Talipli çıkmayınca Kültür ve Turizm  Bakanlığı yeni bir çalışmaya girdi. Taşınmazların tahsisi adı altında 6 ayda bir  Resmi gazete'de bu tür çalışmalar yayınlanıyor. Bakanlığın bu konuda prosedür  çalışması tamamlandı. Şu anda Kars Bölge Koruma Kurulu tarafından görüşülerek  buranın daha karlı hale getirilmesi için 50 yatak yetersiz görüldü. 150 yatağa  çıkmasında bir sakınca var mı yok mu belli olacak. Burası sit alanı ve tarihi  turistik, tescilli bir alan olduğu için bunun kararlarını kurul veriyor."


Doğanay, iki köşk için taslak projelerin tamamlandığını anlatarak,  "Katerina Köşkü, bizim taslak programımızda konaklama merkezi olarak düşünülüyor.  Diğer Şişman köşkün de yeme içme mekanı olarak dizayn edilmesi düşünülüyor.  Ayrıca yine etrafında 150 yataklı bu mimariye haiz kalmak şartıyla otel  yapılacak" dedi.


Bölgenin yalnızca kış turizmiyle yetinemeyeceğinin altını çizen  Doğanay, "Biz Sarıkamış destinasyonlarını sayarken Sarıkamış kış turizmi,  Sarıkamış şehitleri ve Sarıkamış Katerina Köşkü olarak tanımlıyoruz. Turistlerin  en çok ilgisini çeken destinasyonlardan biri bu köşktür. Sarıkamış'ta yılda 23-24  bin turistin konakladığını biliyoruz. Bunun kayak turizmi de var, kültür ve inanç  turizmi de var. Bizim zaten amacımız Sarıkamış'ta turizmi 12 aya çıkarmak. Burada  dedelerinin yaptırmış olduğu bir köşke eminim ki Rus turistlerin büyük bir ilgisi  olacaktır. Katerina Köşkü, kendisi zaten bir sembol, bir marka" diye konuştu.




AA


Geri Dön