25 / 04 / 2024

Yüzlerce satılık otel var, el değiştirme yok!

Yüzlerce satılık otel var, el değiştirme yok!

BDO Danışmanlık'tan Mehmet Önkal, turizm sektöründeki Kovid-19 etkisine ilişkin, "Piyasada yüzlerce satılık otel var. Bu otelleri almak isteyenler de oluyor. Ancak oteller el değiştirmiyor. Otel sahipleri mallarının çok kıymetli olduğunu düşünüyor" dedi.



Seyahat endüstrisinin tamamı bu arada oteller de Kovid-19 salgını sonrası ‘yeni normal’e sırtında ağır yükle girecek. Kartopu örneği yuvarlandıkça büyüyen finansman problemine çözüm arayışında fonlar gündeme geliyor. 

Kvoid-19 salgını sebebiyle bir yıldır kapalı olan oteller zor durumda. Virüse çözüm bulunsa bile sektörün salgın öncesine dönmesi için en az üç yıl gerekli. ‘Yeni normal’ olarak tanımlanan sürece sırtında giderek ağırlaşan yükle girecek otellerin işinin zor olduğu belirtiliyor. Dünya'dan Fehmi Köfteoğlu'nun haberine göre; Türkiye’dekiler dahil, Akdeniz bölgesinin rakip ülkelerdeki otelcileri, salgın sorunu çözüme kavuşup uluslararası trafik açılsa bile iş yapmanın zor olacağına dikkat çekiyor. 

Andorra’daki Andbank bünyesindeki otel satın alma işlemleri yapan Atalaya Fonu, Balear Adaları ve Kanarya Adaları başta olmak üzere diğer kıyı bölgeler ve şehir otellerinden 60’ı ile görüştüğü ifade ediliyor. Fonun başkanı Eduard Martın Quero halihazırda birçok otelle görüşüp teklif sunduklarını belirterek bazı satın almaların 2021’in ilk aylarında gerçekleşeceğini ifade etti. Bunun gibi Azora, Millenium, RLH ve Grupo Platin Estates’in de Bask bölgesinde San Sebastian, Cordoba, Malagave Endülüs’te 2.5 milyar Euro'luk otel satın almayı hedeflediği de konuşulanlar arasında yer alıyor. 

Yüzlerce satılık otel var, el değiştirme yok!

SATILIK OTEL ÇOK, ALMAK İSTEYEN DE VAR AMA..

Mehmet Önkal / BDO Danışmanlık: 

Piyasada yüzlerce satılık otel var. Bu otelleri almak isteyenler de oluyor. Ancak oteller el değiştirmiyor. Otel sahipleri mallarının çok kıymetli olduğunu düşünüyor. Otel-banka ilişkisi nedeniyle otel sahipleri en üst düzeyden fiyat teklif ediyor, almak isteyenler de en dip fiyatı teklif ediyorlar. Bu, normal bir durum değil. Otel sahipleri bankalarla olan ilişkilerini bir şekilde yapılandırıyorlar ve oteli işleterek borçlarını ödeyebileceklerini umut ediyorlar. Bu nereye kadar gerçek olabilir? Bankalar ise otelleri alıp ne yapacaklarını bilemedikleri için bu durumu “şimdilik” kabul ediyor. Otellere gayrimenkul olarak bakamayız. Otellerin arazileri çok değerli olabilir ancak arazi “turizm” imarlı olduğu için, o arazinin üstündeki otelin getirisinden başka bir beklenti olamaz.

Pandemi ortamında bile yeni otel yatırımı isteği var

Koronavirüsü salgını nedeniyle turizm sektörünün dibe vurduğu 2020'de 137 otel yatırım teşvik belgesi aldı, bu arada 77 otelin de teşvik belgesi iptal edildi. 2020'de teşvik belgesine bağlanan 137 komple yeni otel yatırımının 32’si 5 yıldızlı otellerden meydana geliyor. Yeni otel yatırım projelerinin 32’si 5 yıldızlı otel yapımı, 32’si 4 yıldızlı, 45’i 3 yıldızlı otel yapımını öngörüyor. Teşvik belgelerinin şehirlere göre dağılımında ilk sırada Antalya ve İstanbul arkasından Aydın, Mardin, Muğla, Erzurum, Nevşehir ve Kayseri takip ediyor. Yatırımların gerçekleşmesi halinde toplam 18 bin kişi istihdam edilecek. 

Tahsisli otel arazilerinden 46’sı TVF'nda

Türkiye’nin her yerinde bir bölümü Orman Bakanlığı bir bölümü Hazine mülkiyetinde iken üzerinde turistik tesis kurulmak üzere yatırımcılara tahsis edilmiş 384 arazi bulunuyor. Bunların üzerinde kurulmuş tesislerden 46 otel tesis mülkiyeti daha önce Hazine'de iken 2017'de Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredildi. TVF'ye devredilen yaklaşık 2 milyon metrekare büyükle sahip taşınmazların arasında Antalya, Kuşadası, Bodrum gibi tatil beldelerindeki Hilton, Rixos, Limak, Fame gibi Türkiye'nin en değerli otel ve tatil köylerinin bulundu arsalar da var. 

Yüzlerce satılık otel var, el değiştirme yok!

VARLIK FONU’NA DEVREDİLEN OTELLER

Antalya: Limak Lara, Fame, Royal, Concorde Delphin, Liberty, Royal Wings; Kemer'de Simena-Sun, Queen Park, Labada, Fantasia, Grand Miramor, Limak Limra, Arma Leo; Manavgat'ta Alba Royal, Miramare Beach, Sunwing Resort, Defne Garden, Cesars Resort.

Aydın: Kuşadası Double Tree By Hilton, The Grand Blue, Aquasis DeLuxe Resort, Pine Bay, Aqua Adaland Park. İzmir: Richmond, Aquapark, Efes Sürmeli

İsparta: Davraz Kayak Merkezi Kayseri: Melikgazi'de Ace Otel Muğla: The Blue Bosphorus

Bankalar gayrimenkul zengini oldu!


Geri Dön