28 / 03 / 2024

Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin temeli cumartesi günü atılıyor!

Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin temeli cumartesi günü atılıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı’dan sonra kentin en büyük yüzeysel içme suyu arıtması olan Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin temelini Cumartesi günü atıyor. Tesis, yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak.




İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı’dan sonra kentin en büyük yüzeysel içme suyu arıtması olan Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin temelini Cumartesi günü atıyor. Bornova’nın Kavaklıdere Köyü’nde kurulacak tesis, yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak. 


Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için 2.5 yıl önce Manisa Nuriye’deki 20 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu arıtma tesisini hizmete alan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, şimdi de aynı proje kapsamında Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni kuruyor. 47 milyon 330 bin liraya mal olacak tesisin temeli, 19 Nisan Cumartesi günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılacağı törenle atılacak. 


Bornova’nın Kavaklıdere Köyü’nde 150 bin metrekarelik alanda yer alan tesis, 1.5 yıl içinde tamamlanacak. Tesis, Tahtalı Barajı’nın suyunu arıtan Görece’deki arıtmadan sonra İzmir’in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak. Kavaklıdere içme suyu arıtma tesisini yüzeysel içme suyu arıtımı yapan Sarıkız ile Balçova içme suyu arıtma tesisleri izliyor. 


DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı’ndan 2011 yılı Mayıs ayından itibaren su alarak kente verdiklerini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden ortalama günlük 90 bin metreküp suyu arıtarak Karşıyaka ve Bornova’nın bir bölümüne veriyoruz. Kavaklıdere Arıtma Tesisi tamamlandığında ise Bornova ve Buca’nın tamamı Gördes Barajı’ndan su almış olacak” diye konuştu. 


Gördes suyu için 70 milyon liralık yatırım

Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi için 47 milyon 330 bin liralık yatırım yapmaya hazırlanan İZSU, böylece Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi için gerçekleştirdiği Sarıkız ve Kavaklıdere arıtmaları için toplam 70 milyon 106 bin liralık yatırım yapmış olacak. 


Günde 360 bin metreküp suyu arıtacak kapasiteye sahip tesisin tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı’ndan İzmir’e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara’daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.



İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön