18 / 04 / 2024

Kayaşehir 1,5 milyonluk nüfusuyla dünya ölçeğinde olacak!

 Kayaşehir 1,5 milyonluk nüfusuyla dünya ölçeğinde olacak!

Türkiye’nin en büyük uydu kent projesi olan ve 1,5 milyon nüfusa sahip olması hedeflenen Kayaşehir, birbiri ardı sıra başlayan ve hayata geçecek vizyon projeleriyle kentsel dönüşümün en iyi örneklerinden birini teşkil edecek




 İstanbul’un Avrupa yakasındaki Başakşehir ilçesine bağlı olan Kayaşehir, kentin iki ucunda kurulacak yeni şehir projelerinden birinin merkezinde olacak. Birbirinin ardı sıra hayata geçen başarılı uydu kent projeleriyle kısa sürede 1,5 milyonluk nüfusa ulaşması hedeflenen Kayaşehir'de şu an 20 bin konutta yaklaşık 60.000 kişi yaşıyor. Aynı zamanda Kayaşehir, ihalesi yapılmış ve birkaç ay içerisinde inşaatına başlanacak yaklaşık 3 bin yatak kapasiteli 8 ihtisas hastanesini kapsayan Avrupa’nın en büyük Sağlık Kentine ve bilimsel araştırmalar merkezi olacak olan Biocity projeleri gibi dev projelere ev sahipliği yapacak. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dün düzenlenen 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde TOKİ’nin Kayaşehir’de 20 bin konutu bitirdiğini ifade ederek bölgede kurulacak yeni şehirle ilgili olarak “İstanbul'un hem kentsel dönüşümüne destek vermek, hem de insanları deprem riski taşıyan binalardan kurtarmak için yeni kurulacak üçüncü büyük havaalanını kapsayacak, Başakşehir, Kayabaşı, Küçükçekmece ve Kemerburgaz'ı da içine alacak tarzda yeni bir şehir kurmak için çalışmaları sürdürüyoruz. Bu şehrin çekirdeği Kayaşehir olacak ve dünya ölçeğinde bir şehir olacak” diye konuştu. Dünyada Kuala Lumpur, Canberra, Vancouver, Seattle gibi yeni kurulan iddialı şehirler bulunduğunu işaret eden Bayraktar, “Bu şehirlerle yarışacak bir şehir kurduk. İnşaat, bina yoğunluğu gayet az. Yeşil alanları çok güzel. Modern hayatın gerektirdiği sosyal donatılar gayet iyi. Burada çok önemli iki büyük sağlık kenti kuracağız ve şehrin merkezinde dünya çapında bir fuar alanı olacak. Şehrin içinde sadece hibrit ve elektrikli araçlar ile bisikletlerin girebildiği ekolojik yerleşim alanları bulunacak” dedi. 


Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. de bölgede geçen yıl ve bu yıl ardı ardına gelir paylaşım modeli ile iki ihale gerçekleştirdi. Şirket Kayaşehir’deki diğer mevcut arazilerinde de yeni projeleri hayata geçirmek üzere ihale hazırlık çalışmalarına devam ediyor. 


Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürü Murat Kurum, “Emlak Konut olarak bu yıl da insanların daha yüksek standartlarda yaşam süreceği, sağlıklı ve güvenli alanlar oluşturan projeleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu yıl yaklaşık 20 bin konutluk proje yapmayı hedefliyoruz. Bu projeleri aralarında Kayaşehir’in de bulunduğu bölgelerdeki mevcut ve oluşturacağımız rezerv alanlarda hayata geçireceğiz” açıklamasını yaptı. 

1,5 milyon nüfus hedefine hazırlanan Kayaşehir’de şimdiden kültür merkezi, kapalı pazaryeri, poliklinik gibi alanların inşaatı planlanmaya başladı. Metro projesi ise birkaç ay içerisinde faaliyete geçecek. Bölgenin hem İstanbul merkezi lokasyonunda bulunması, hem de arazi rayiç bedellerinin 500 TL altında olması ve bölgede yapılacak olan konutların yüzde 1’lik KDV oranı ile satılabilme imkânından dolayı, büyük inşaat şirketleri de şimdiden Kayaşehir’de yeni projeler için arsa arayışı içerisinde. 


Geri Dön