19 / 04 / 2024

Kayıp mirasçılık belgesi nasıl çıkarılır?

Kayıp mirasçılık belgesi nasıl çıkarılır?

Bir kimsenin ölümünden sonra yasal mirasçısı olarak mirasçılık belgesini aldığınızı ancak kaybettiğinizi düşünelim. Mirasçılık belgesi kaybolursa ne olur? Kayıp mirasçılık belgesi nasıl çıkarılır?



Kayıp mirasçılık belgesi nasıl çıkarılır?

Bir kimsenin ölümü ile geride bıraktığı mirası için yasal mirasçıların kimler olduğunu ve mirastaki payları, mirasçılık belgesinde görülebiliyor.


Mirasçılık belgesini, mirasçı olduğunu düşünen herkes çıkarabiliyor. Ayrıca, bu belgeyi almak için tek bir mirasçının başvurusu da yeterli oluyor.


Mirasçılık belgesini çıkarmak için Ölüm belgesi" ve "Nüfus Kayıt Örneği" ile birlikte Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne müracaat edilmesi gerekiyor.


Mirasçılık belgesi için dilekçe örneği...


......... SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


Davacı  :   (Veraset edenin babası, annesi, eşi veya kardeşi açabilir) 

Adres   :

Davalı  :    Hasımsız

Dava    :    Veraset

Olaylar :


..................ili, ............. İlçesi, ...............hane, ..............cilt, ..............sahife  nüfusuna kayıtlı (oğlum/eşim/kardeşim) ............................. ..../...../.... tarihinde askerlik vazifesini ifa ederken vefat etmiştir. Geride kanuni mirasçı olarak .........................(babası/ annesi/ eşi/ çocukları) ...................... bırakmıştır.



Veraset ilamının düzenlenip, tarafımıza verilmesi için işbu davanın açılması zarureti doğmuştur. 



Hukuki, sebepler:M.K. ve ilgili mevzuat

Deliller: Nüfus kayıtları ve tanık beyanları

Talep:Belirttiğim nedenlerden dolayı bir suret veraset ilamının düzenlenip tarafıma verilmesini saygıyla arz ederim. 


.../.../20..


(Davacı)

(baba,anne,eş,kardeş)



Peki, mirasçılık belgesini aldığnızı ancak kaybettiğinizi düşünelim. Bu durumda kayıp mirasçılık belgesi nasıl çıkarılır?


Kaybolan mirasçılık belgesini tekrar çıkarmak için, daha önce hangi mahkemeden ilam çıkarıldı ise, tekrar aynı mahkemeye başvuruda bulunuluyor. Böylece veraset ilamı tekrar çıkarılabiliyor.



Mirasçılık belgesi başvuru dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön