23 / 04 / 2024

Kayseri Kocasinan'da kentsel dönüşüm şart!

Kayseri Kocasinan'da kentsel dönüşüm şart!

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, başkanlık makamında gerçekleşen söyleşide, Ramazan kültürü, Belediye'nin Ramazan ayında yaptığı faaliyetleri, kentsel dönüşüm çalışmaları, orta yol projeleri, Kadın ve Gençlik merkezleri hakkında bilgiler v



Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, başkanlık makamında gerçekleşen söyleşide, Ramazan kültürü, Belediye'nin Ramazan ayında yaptığı faaliyetleri, kentsel dönüşüm çalışmaları, orta yol projeleri, Kadın ve Gençlik merkezleri hakkında bilgiler verdi. 


Ramazan Kocasinan'da nasıl geçti? 

Bizim yıllardır bütün belediyelerimizde de olduğu gibi Ramazan'da iaşe paketleri alışkanlığımız var. Biz ramazan ayı haşlamadan önce bölgemizde tespit etmiş olduğumuz ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza


Ramazan başlamadan ünce iaşe paketlerimiz? 

ulaştırdık. Ramazan içerisinde de elimizden geldiğince elimiz üzerlerimde oldu. 


Ramazan da şehrimizde birlik beraberikte fazlaca pekişiyor denilebilir mi? 

Kurumların kendi içerisindeki dayanışması ve hayırsever insanlarımızın da bu dayanışma içerisindeki hakikaten ciddi manada payları var. Ramazan çadırları ihtiyaç sahibi olsun ya da olmasın birçok insanımıza orada kapı açıyorlar. Eskiden sokaklarda yaşayan insanlarımız vardı. Şimdi yok. Çünkü bu memleket her birimiyle, kurumlarıyla ve şahısSarıyla bu insanlarına sahip çıktı. Bu da bizim toplumumuzun kendi içerisinde kaynaştığının, sahiplendiğinin göstergesidir. 


Çocukluğun uzda ki Ramazan nasıldı? 

Hayatın her dönemi kendi içerisinde anlamlı ve değerlidir. Hayat akışı teknolojiyle blıiikte daha da hızlı akmaya başladı. 

Çocukluğumuzda dünya dışarıda akıyordu. 

İnsanlarla birebir paylaşım içerisindeydik. 

Şimdi insanların bütün paylaşımları dikdörtgen ekran arkasında. Maalesef kî şu ankr çocuklar böyle bir dünyada yaşıyorlar. 

Geçmişe dönersek bizler sokaklarda o dünyayı yaşardık. İftar saatinde de sokakta top atılmasını beklerdik. Top atılır, ezan okunur ve müthiş bir heyecanla eve gidilirdi. 

Tabi iftardan sonrada teravih namazı için camiye gidilirdi. 

Bayramlarda ziyaretler azaldı. Artık insanlar bayramları da tatil olarak değerlendi rıyor. 

Günlük yaşamın stresinden uzaklaşmak için insanlar bayramları fırsat olarak görüyorlar. 

Aslında bu olmaması gereken bir şey. Çünkü bizim biz olarak değerli olan şamarı birimlerimizden bsr tanesi de bayramlardır. 

O yüzden tatille bayramı örtüştürmek doğru olmaz. Bayramda büyüklerin hatırlanması, bizim aile bağlarımızın güçlendirilmesi açısından önemlidir. Böyle zaman dilimlen kullanılarak bunlar geliştirilebilir. 


Artık bayram tebrikteri de mesajlar üzerinden yapılıyor. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Işır açıkçası bu benm huşuma gitmeyen bir şeydir. Orada bir hatır alma, gönül alma noktasında bence sum bir şey kalıyor. 

Görerek ya da arayarak sesle İnsanlann arasındaki duygusal bağı oluşturmak lazım. 

İnsanlar bundan gerçekten memnun oluyorlar. 


Kaç zamandır böyle özel günler için tebrik kartları atmıyorsunuz? 

Çok uzun zamandır tebrik kartları yok. 

Elinizle yazıp orada bir duyguyu aktarmışsınız, Bu da karşınızdaki insana vermiş olduğunuz önemi gösterir. 

Bunlar şimdi zamanımızda olmayan şeyler. Hele de yeni kuşaklara mektup diyince akıllarına elektronik posta geliyor. 

Mektuptan tele de pullu mektuptan haberleri dahi yok. Benim pul defterim varda. 

Oğluma verdiğimde o da şaşırdı ve pulların ne işe yaradıklarını bana sordu, Artık yeni nesil postaneyi de bilmiyor Fakat biz belediyede vatandaşlara böyle özel zamanlarda ulaşmak için cep telefonu mesajını kullanıyoruz. 

Çünkü büyük sayıdaki insanlara ulaşmak içm teknolojinin imkanlannı kullanmak gerekiyor. 


Kentsel dönüşüm çalışmal arıyla ilgili neler yapılıyor? 

Ahi Evran'fa ilgili kentsel dönüşümümüz ilk başlayan projelerim izden birisiydi. Bir kısam süreçleri atlattık. Şimdi Ahi Evran'la İlgili planlama aşamasındayız. İnşallah bu süreci ta marnlayabil ırsek hızlıca çalışmaya başlayacağız. Ama tahmin ediyorum bu 60-65 günlük bir süreçten sonra olacak. 

Bununia birlikte hızlıca devam eden Seyrani mahallesindeki kentsel dönüşüm. Yunus Emre mahallesindeki kentsel dönüşüm ve Alsancak mahallesindeki kentsel dönüşümle ilgili süreçlerde hızla devam ediyor. 

Seyrani'yle ilgili planlarımız çoğunlukla tamamlandı. Askı ve onay sürecindeyiz. Oaha sonra inşallah orada anlaşma ve imalata başlayacağız. Tabi sadece buralarla kalmayacak kentsel dönüşüm ve birçok yere devam edeceğiz. Merkezdeki en büyük ilçe biziz. 


Bunun büyüklüğü ve İçemizdeki pek çok yapılaşma stokumuzun eski köhnemiş olması dezavantaj, Ama biz bunu dezavantaj demiyoruz. 

Şimdi yeni planlama İle bunu söylerken de iddialı diyorum ama bunu boş iddia olarak söylemiyorum. Altı dolu bir iddiadır. Bizim bu söylemle ilgili 'Yeni Kayseri Kocasınan'da kurulacak. Kocasinan Kayseri'nin yeni yüzü olacak' dedim, Bu lafı da her ortamda söylüyorum. Gazı Osman mahallesinde, Yavuzlarda, Seyrani'de, Alsancak'ta, Talatpaşa'da, Uğurevier'de, Yıldızevler'de birçok mahallemizde kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Ama bu mahallelerimizin hepsi 5-6 Km gibi hemen hemen şehir merkezine yakın mesafedeki yerler. Bunlar bizim için avantaj ve inşallah bunları doğru bir planlamayla yönetebilirsek ilen ki dönemde Kayseri'nin yüzü Kocasinan Belediyesi sınırları içinde kurulacak, Yalnız bu sürecin üçayağı var. Bunlarda belediye, hak sahipleri ve yatırımcıdır. Bu üçayağında sağlam basması gerekiyor. Biz belediye olarak her türîü planlamayı yaparız. 

Bürokrasinin kolay yürümesi için ekimizden geleni yaparız. Hem hak sahibinin hem yabrımpnm hem de kamunun hakkının dengesini oluştururuz, Hepsiyle beraber aynı adımları atmamız lazım, Bazen vatandaşlardan neden daha başlamadı gito sözler geliyor. Planlama, i bürokrasi kolay işler değilL Bunun dışında Ankara'da ki bakanlık noktasındaki süreçler var. 


Vatandaşlarımız bilsinler ki biz gerçekten özveriyle çalışıyoruz. 

Vatandaşlarımızda bize İnanırsa inşallah bu noktada onların güvenâni kazanırız. Hepsi zaman isteyen işler. Hepsi zamana yayılarak belli programlar dahilinde devam edecek işlerdkr. En sonunda da bölgemizdeki değişim süreç tamamlanır. 


Kadın ve gençlik merkezi çalışmalarınız hakkında bilgiler verebîlirmisirıiz? 

inşallah temelini atmış olduğumuz kadsn gelişim merkezinin gelecek sene bu zamanlarda açılışıyla ilgili heyecanı yaşıyor olacağız. Şu anda kadın gelişim merkezinin inşaatı başladı. Kadın gelişim merkezînin içinde çok ciddi fonksiyonlar var. yüzme havuzu, fitness merkezi, eğitim salon lan, kütüphanesi, bir diyetisyenin hizmet vereceği birimi, bir psikologun hizmet vereceği barimı ve bun lan destekleyecek birçok yan birimle beraber hanımlarımızın el becerilerini geliştirebileceği atölyeler olan koskocaman bir kompleks yapıyoruz. Bu bir taneyle kalmayacak. Bölgemizde birçok kadın gelişim merkezini farklı farkiı tokasyonlarda inşallah hayata geçireceğiz. Bununla birlikte de gençlik merkezlerimiz özellikle sportif alt yapısı olan şu anda bir tanesi faal halde çalışıyon Geçenlerde bizim Kocasinan spor kulübumuzün masa tenisi takımında oynayan çocuklarımızdan bir tanesi Balkan Şampiyonu oldu. Madalyasını da aldı. Bu da bu işi destekler mahiyette eğer ki imkan verirseniz, bize bununla ilgili fiziki mekan oluşturursanız, hocalar yardımıyla bizleri çaiıştınrsanız biz bu emeğinizi karşılıksız bırakmayız ve size madalyayı getiririz dedi. Bu da bu işin haklılığını taçlandırdı, Yine tabi gençlik merkezlerimizi farklı bölgelerde yürüteceğiz. 


Orta yol projesi çalışmalarınızda gelinen süreç ne durumda? 

Önemli oian bugün olan sorun lan görebilmek değil, bir projeksiyon oluşturmak ve 5'lı 10'lu yıllarla ilgili neler olabileceğini düşünüp onlarla ilgili projeksiyon oluşturmaktır, Orta yol projesi de bu konu üzerine bir proje ama önümüzdeki döneme kalmayacak. Şimdiden çok ctddi manada işlev görecek önemli bir projem izdir. Devamıyla ilgili de inşallah çalışmamız var. Orta yolu farklı bir güzergah üzerinde değişik noktalara ulaştıracağız. 

Birkaç tane daha Kocasinan bölgesinde ön açıcı yollar yapacağız, Orta yolla ilgifi ikinci etap ihalemiz tamamlandı ve hızla devam ediyoruz. Süreç biraz bizim ön gördüğümüz sureci aştı ama o bizden kaynaklanan bir şey değil. Yağışlardan dolayı bir miktar sekteye uğradı. Orta yolumuz hızla devam ediyor. 

Aynı zamanda kaldırım çalışmalarına da başladık. 


Haber 58


Geri Dön