26 / 04 / 2024

Kayseri, Orta Anadolu'nun en değerli şehri!

Kayseri, Orta Anadolu'nun en değerli şehri!

Anadolu'nun tarihteki önemli ticaret merkezlerinden Kayseri, artık Orta Anadolu'nun gayrimenkulde en değerli şehri. Satışı süren konutlarda fiyatlar 65 bin liradan başlayıp 610 bin liraya çıkıyor



Tarih boyunca Anadolu'nun en önemli ticaret merkezlerinden olan, zamanla sanayi kenti hüviyetine bürünen Kayseri, gayrimenkulde Orta Anadolu'nun en değerli illerinden biri haline geldi. İlde özellikle ticari arsaların fiyatlarında son birkaç yılda belli artışlar yaşanırken, markalı projelerde satışı süren konutların fiyatları da 65 bin-610 bin lira aralığına çıktı.

Daha önce iki metropol ilçeden oluşan Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yasa ile beş ilçe (Kocasinan, Melikgazi, Hacılar, İncesu, Talas) belediyeden oluştuğuna dikkat çeken Eva Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü İkbal Meraklı, şehrin konutta doğuya doğru, sanayide ise batıya doğru gelişme gösterdiğini açıkladı.

Yüksek katlı konutlar başgösterdi

1985'ten sonra uygulanan teşvik sistemi ile ilde yatırım yapanların sayısının arttığını, çok sayıda büyük ölçekli işletmeler kurulduğunu belirten Meraklı, 1989 yılında ikinci derecede kalkınmada öncelikli yöre statüsü alan şehirde sanayi ve ticaretin güçlenmesinin, kentlilerin refah seviyelerini de etkilediğini açıkladı. Küçük bir Anadolu kenti görünümünden uzaklaşmakta olan şehirde yaşam alışkanlıkları modern yaşama doğru değişim içinde. Meraklı kentteki yüksek katlı ve nitelikli konutların bunun en temel göstergesi olduğunu söyledi.

Merkez doyma noktasında

Eva Gayrimenkul Değerleme'nin hazırladığı rapora göre, merkezde konut yapılaşması doyma noktasında. Yeni yapılaşmalar ise merkeze yakın bölgelerde. Şehirde kentleşme oranı 1980'deki yüzde 56.1'den 2009'da yüzde 85.2'ye yükseldi. Yüksek bir kentleşme hızına sahip olan şehrin nüfus artışında 2008'den beri göç almasının da etkisi var. 2010 yılında 357 bini aşkın konutun satıldığı şehir, konut satışında Türkiye'de en fazla artış gerçekleştiren 4. il oldu.

İşte Kayseri'nin gelişim aksı

Kayseri'de konut ihtiyacının artacağını ancak mevcut inşai faaliyetlere göre, ihtiyacın karşılanabileceğini, hatta konut fazlası olabileceğini öngören İkbal Meraklı, ekonomik ve sosyal gelişme ile birlikte şehirde nitelikli konutlara ihtiyaç olacağını söyledi. Meraklı "İlerleyen dönemde yerel pazar nitelikli, orta ve üst gelir gruplarına yönelecek. Tüm bölgelerde inşai faaliyetler devam edecek. Merkezde arsa fiyatlarının yüksekliği nedeniyle konut  bölgeleri Kayseri-Malatya, Kayseri-Sivas karayolları civarı ve Mimarsinan Mahallesi tarafında oluşacak" dedi.
Bugün/Selma ŞENOL

 


Geri Dön