26 / 04 / 2024

Kayseri'nin vizyonu: Planlı gelişim, estetik dönüşüm!

Kayseri'nin vizyonu: Planlı gelişim, estetik dönüşüm!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, uluslararası cazibe merkezi olmayı hedefleri doğrultusunda vizyonlarını 'planlı gelişim, estetik dönüşüm, fonksiyonel değişim' başlıkları ile oluşturduklarını söyledi.



Yeni Kayseri İçin Yeni Güç, Hedef 2023' adlı toplantıda görevdeki son bir yılını anlatan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, "Son bir yılda ilk önce önceki planlanan işlerin takibini yaptık. Yoğun ve hareketli bir yıl geçirdik" dedi. Kale içi projesinde son aşamaya geldiklerini, . Kayseri Lisesi'ni Milli Mücadele Müzesi'ne dönüştürek projelerinin bitmek üzere olduğunu ifade eden Çelik, "Birinci etabını tamamladığımız tarihi Kayseri evlerini restore ederek özellikle butik konaklama otelleri ile sosyal tesisler haline getirdiğimiz Kayseri Mahallesi'nin ikinci ve üçüncü etap çalışmalarına başladık. Talas Amerikan Koleji'nde çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'nin en modern Bilim ve Teknoloji Merkezi'ni açtık. Erciyes Kış Turizm Merkezi'nde de çalışmalarımız devam ediyor. Ulaşımla ilgili projelerimiz hakkında da özet geçersek; Kocasinan Bulvarı'ndaki katlı kavşakların ilkini açtık ve diğer iki kavşak da tamamlanacak. Mimarsinan Katlı Otopark'ı tamamladık" dedi.


İlçelerde de çok önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Başkan Çelik, halen 46 noktada her biri en az birkaç milyon liralık yatırımları bitirmek için çalıştıklarını söyledi.


Kayseri'nin yeni vizyonunu üç ana prensip üzerine belirlediklerini söyleyen Çelik, bu prensipleri 'Planlı gelişim, estetik dönüşüm ve fonksiyonel gelişim' olarak açıkladı. Yeni dönem yol haritasını yaptıkları yuvarlak masa toplantıları ile görüş alışverişi yaparak çizdiklerini vurgulayan Çelik, "Halkımızın beklentilerini almak üzere anketler yaptık. İlçeleri ziyaret ederek bizzat yerinde tespitler yaptık ve ilçelerde yaşayanların görüşlerini aldık. Yuvarlak masa toplantılarıyla kanaat önderlerinden görüş ve öneriler aldık. Kurum içi ortak akıl toplantıları yaptık. Tüm bu çalışmalar sonunda da kısa, orta ve uzun vadeli işlerimizi planladık" dedi.


Yeni İmar Planı, Ulaşım Master Planı, Kentsel Dönüşüm Planı ile Tarım ve Hayvancılık Master Planı için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Çelik, "Şehre değer katacak büyük ölçekli yeşil alan projelerini önemsiyoruz.Toplamda 3.5 milyon metrekarelik alanı kapsayan ve içinde havacılık müzesinin de olmasını planladığımız Hava İkmal Şehir Parkı, yaklaşık 1 milyon metrekare alan üzerine planladığımız Keykubat Kent Ormanı'nı Kayseri'ye kazandıracağız. Harikalar Diyarı içinde 55 bin metrekarelik alanda planladığımız Organik Bahçe ile hem çiftçilerimiz iyi tarım,organik tarım uygulamalarını öğrenecek, hem de ürettiklerini kurulacak organik pazarda satabilecek. Tuna Parkı'na örneği Dubai'de olan Mis Kokulu Bahçe konseptini uygulayacağız. Bunun yanı sıra Gesi Kent Ormanı,yeni hobi bahçeleri, Sümer Parkı, Taşhan Kent Ormanı, Taşlıburun-Eğribucak arası ağaçlandırma çalışmaları gibi projeleri de hayata geçireceğiz" dedi.


'Ulaşımda Türkiye'ye örnek gösterileceğiz'


Başkanlığı döneminde en çok üzerinde duracakları konunun ulaşım olacağını belirten Çelik, "Ortayol'u bu yıl açmayı planlıyoruz. Kartal Kavşağı'ndan başlayarak Gültepe Bulvarı'nı açacağız. Mustafa Şimşek Caddesi'ni devam ettirerek Sivas Caddesi'nin yükünü alacağız. Mimsin-TOKİ Bulvarı sürüyor.Derevenk Viyadüğü bağlantı yollarını açacağız. Kartal Kavşağı için trafiği rahatlatacak proje hazırladık" diye konuştu.


Erciyes Üniversitesi'nin karşısına Türkiye'nin en modern Engelsiz Yaşam Merkezi'ni yapacaklarını, bu yıl ilk etapta dört bölgede engellilerin emanet edilebileceği Mola Evleri açacaklarını aktaran çelik, "Hane halkı sosyal doku araştırması ile ihtiyaç sahiplerini tespit ederek kardeş aile projesini hayata geçireceğiz Kıdemli yaşam köyü yapacağız. 3 sosyal yaşam merkezinin temelini bu yıl atacağız. Yeni bir kent müzesi yapacağız. Kayseri Hediyem Mağazaları'nı yaygınlaştıracağız. Bilim Merkezi yanına Bilim Parkı ve Çocuk Oyun Sokağı yapacağız. Amatör Sporcular Merkezi yaparak amatör spor kulüplerinin hizmetine sunacağız. Okçuluk tesisleri yapacağız. Bu yıl en az iki gençlik merkezinin temelini atacağız" açıklamasını yaptı.


Sahabiye Dönüşüm Projesi 15 yıla yayılacak


Kentin önemli dönüşüm alanlarından Sahabiye Mahallesi'nde 20 bin hak sahibi ile bu yıl görüşmelere başlayacaklarını kaydeden Çelik, "Şuanda proje yüzde 40 işyeri, yüzde 60 konut üzerine planlandı. Projenin tamamlanması yaklaşık 15 yılı bulur. Argıncık Esentepe Kentsel Dönüşüm Projesi'ni Halıcılar Sitesi'ni rezerv alan olarak kullanmak suretiyle yapacağız. Sancaktepe ve Boztepe mahallelerinde Cephanelik Bölgesi'nin kentsel dönüşümü için Milli Savunma Bakanlığı ile görüşmeler sürüyoruz. Çarşı Dönüşüm Projesi ile de çarşı içine bir AVM konforu getireceğiz" diye konuştu.


3 sanayi bölgesi için çalışma var


Başkan Mustafa Çelik, 3 ayrı sanayi bölgesi projeleri olyduğunu belirterek, Beydeğirmeni Bölgesi'ne Kocasinan Belediyesi ile birlikte Besicilik OSB yapacaklarını, Et ve Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB kuracaklarını, Kayseri'ye yılda 300 milyon TL kaynak sağlayacak olan Güneş Enerjisi İhtisas OSB için çalışma yaptıklarını, Hava İkmal'in taşınmasıyla Kuzey Çevreyolu-Havaalanı arasının Havacılık ve Savunma Sanayi İhtisas OSB'ye dönüşeceğini ifade etti. Kayseri'deki 7 ilçeye Türkiye'de bir ilk olarak süt soğutma tankları kuracaklarını dile getiren Çelik, "Yine ilk olarak toplu ahır projesini Felahiye'de kuracağız. Başarılı olursa yaygınlaştıracağız. İlk etapta 7 ilçeye kesimhaneler yapacağız" dedi..



Dünya 




Geri Dön