26 / 04 / 2024

Kayyım nedir?

Kayyım nedir?

Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa, bu ve bu gibi durumlarda vesayet makamı tarafından kayyım atanır. Peki kayyım nedir, detayları...



Kayyım nedir?

Kayyım, Türk Medeni Kanunu'na göre belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için atanan kişiye verilen isimdir.


Bir şahıs ölmüş ve terekenin ne şekilde paylaşılacağı ve/veya mirasçıların kimler olduğu belli değilse mahkemece bu durumda kayyım tayin edilir. Kayyım, bir malın idaresi veya muayyen bir iş için atanır.


Kayyımın görevleri, veyaset makamının verdiği yetki ile sınırlıdır. Bunun dışındaki işleri yapabilmesi için, kayyımın temsil olunanın vereceği özel yetkisini, temsil olunan bu yetkiyi verecek durumda değilse vesayet makamının iznini talep etmelidir.


Türk Medeni Kanunu'nda kayyımın konumu, kayyımlığın kapsamı ve malvarlığının yönetimi hususları şu şekilde ele alınmıştır;

Madde 458: Bir kimseye kayyım atanması onun fiil ehliyetini etkilemez. Yasal danışmanlığa ilişkin hükümler saklıdır.

Kayyımın görev süresi ve ücreti vesayet makamı tarafından belirlenir.

Madde 459: Belli bir iş için görevlendirilmiş olan kayyım, vesayet makamının talimatına aynen uymak zorundadır.

Madde 460: Kayyım bir malvarlığının yönetimi ve gözetimi ile görevlendirilmiş ise, yalnız o malvarlığının yönetim ve korunması için gerekli olan işleri yapabilir.


Ayrıca miras hususunda paylaşmaya kayyımın katılması konusu ise Türk Medeni Kanunu'nun 648. maddesine şu şekilde incelenmiştir;


Madde 648: Açılmış mirasta bir mirasçının payını devralmış veya haczettirmiş olan ya da elinde mirasçıya karşı alınmış borç ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklı, sulh hâkiminden bu mirasçının yerine paylaşmaya katılmak üzere bir kayyım atanmasını isteyebilir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön