24 / 04 / 2024

Kazakistan'da konut ve inşaat sektörü yüzde 6 büyüdü!

Kazakistan'da konut ve inşaat sektörü yüzde 6 büyüdü!

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan'da toplamda 15 şehir hastanesi yapılacağını ve bu yılın ilk 6 ayında konut ve inşaat sektörünün yüzde 6 büyüdüğünü söyledi.



Kazakistan'ın  Ankara  Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 29. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında, Kazakistan ve Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde karşılıklı iş birliğini sürdürdüğünü belirtti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kazakistan ve Türkiye'nin kardeş ve stratejik anlamda dost ülke olduğunu belirten Saparbekuly, bu kelimelerin lafta kalmaması için somut adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.

Saparbekuly, her türlü iş birliğinin lokomotifinin ekonomi olmasının önemine değinerek, "Türkiye ile her alanda iş birliği yapabiliriz. Türkiye'nin çok güçlü bir potansiyeli var, Kazakistan'ın da böyle potansiyeli var. Özellikle bilişim teknolojileri (IT) anlamındaki iş birliğimizi geliştirmemiz gerekir." şeklinde konuştu.

Dünyada batı eksenli dış ve ekonomik politikanın değiştiğine değinen Saparbekuly, ticaretin yüzde 50'sinin doğu ülkelerinde yapıldığını ve Avrupa'da artık en büyük ticaret ortaklarından birinin doğu olduğunu dile getirdi.

Bu anlamda Türkiye'nin Doğu ve Asya'ya açılma politikasına dikkati çeken Saparbekuly, şu değerlendirmeleri yaptı: "Gelin bunu ekonomik ve sanayi anlamında Kazakistan'da, Orta Asya'da yapalım. Kazakistan her türlü sanayi üretimi için ucuz ham maddenin kaynağıdır. Kazakistan dünyada petrol rezervlerinde 9'uncu, altında ikinci, uranyumda birinci, kromda üçüncüdür. Bunların hepsini fırsata çevirerek güçlü Türkiye sanayisinin bir altyapısı haline getirebiliriz. Kazakistan-Orta Asya üzerinden 1,5 milyarlık Çin pazarına çıkabiliriz. Bunu Kazakistan ve Türkiye arasındaki kardeşlik güveni temelinde sağlayabiliriz. Kazakistan'ı Türk sanayicilerinin bir üssü olarak seçin."

Saparbekuly, Kazakistan'da toplamda 15 şehir hastanesi yapılacağını ve bu yılın ilk 6 ayında konut ve inşaat sektörünün yüzde 6 büyüdüğünü dile getirerek, şunları söyledi: "Önümüzdeki 3 yılda ulaştırma ve lojistik alanında toplamda 10 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Kazakistan'da her konuda başarılı Türk şirketi var. Türkiye, 2 bin 500 firma ile Kazakistan'da en çok faaliyet gösteren ikinci ülke oldu. Yatırımlar için pek çok fonumuz var. Mesela Basit Sanayi Ürünleri Üretim Fonu oluşturduk. Burada 7-8 proje var bunların 3 tanesi Türk şirketleriyle yapılıyor. Kazakistan'ın uluslararası yatırımların gelmesi açısından bir sorunu yok. Kazakistan'ın en büyük ihracat kalemi enerji alanında. Biz istiyoruz ki Kazakistan daha çok sanayi ürünü ihraç etsin ve uluslararası yatırımcılar gelsin."

 

Kazakistan inşaat sektöründe pozitif büyümeyi korumayı başardı!


Geri Dön