19 / 04 / 2024

KDV indirimiyle konut fiyatları düşecek!

KDV indirimiyle konut fiyatları düşecek!

Milat Gazetesi'nin köşe yazarı olan Gözde Altıntaş bugünkü yazısında konut fiyatlarının düşeceğini belirtti. İşte yazısında Köksal Ünal'ın konuşmasına yer veren Altıntaş'ın yazısı...



HÜKÜMETİN geçtiğimiz Eylül ayında açıkladığı teşvik paketlerinden biri de konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'nin Eylül 2017'ye kadar yüzde 8'e düşmesiydi. 

Buradaki amaç, mevcut stokların eritilmesi. 

Zaten süreye baktığımızda uygulamanın yeni yapılacak olan inşaatları kapsamadığı anlaşılıyor. 

Bu konuyla ilgili olarak gayrimenkul uzmanı Köksal Ünal, yeni inşaat yatırımlarının önünü açmak için konut teslimlerinde uygulanan geçici KDV indiriminin süresinin yetmeyeceğini, yıl sonuna kadar uzatılmasının ve bu yılda ruhsat alan firmalara uygulanması gerektiğini söyledi. 

KDV indiriminin süresinin, 2017 sonuna kadar yapı ruhsatı alacakları kapsayacak şekilde uzatılmasının yeni inşaat yatırımlarını teşvik edeceğini belirten Ünal, (...) Burada yeni yapı ruhsatı alacak, yeni başlayacak inşaat yatırımlarının kapsanması lazım. Diğeri zaten yapılmış bir yapı ve bu muafiyet onun için değil asıl yeni başlayacaklar için önemli. Asıl mesele yeni başlayacak inşaatların önünü açmak. 

Süre uzarsa, inşaat sektörü ve bağlı tüm sektörlerde canlanma yaşanır, bu da ekonomiye olumlu yansır, istihdam da artar. 

İstanbul,  Ankara  gibi büyük şehirlerimizdeki dairelerin de çoğu KDV'de yüzde 18'lik dilime tabi. 

Eylül ayında yapılan düzenleme ile yüzde 18'lik dilime giren konutlarda KDV, Mart sonuna kadar yüzde 8'e çekildi, bu süre Eylül 2017'ye kadar uzatıldı. 

Geçici süreyle yapılan bu KDV indirimi de satışa olumlu yansıdı, stokların eritilmesine katkı yaptı. Ancak süre dolayısıyla bu daha çok, üretilmiş mevcut konutlara yaradı. 

'Belirli bir tarih aralığında ruhsatını alan' tabiri yer alıyor. Bu düzenleme mevcut haliyle üretilmiş olanı korur. Bizim amacımız yeni üretim yapmak. Devlet burada '1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihinde yapı ruhsatını alan firmalar için 3 yıllık KDV yüzde 18 yerine yüzde 8' demeli ki müteahhitler yeni işe başlasın. 

Yeni yatırım 250-300 kalem iş ve işçi ile ilgili iş yapar. KDV indiriminin 2017 sonuna kadar uzatılmasının büyük fayda sağlayacağını görüyoruz... diye konuştu. 

İnşaat sektörü ekonomiyi canlandırıyor, doğru. 

Ama kısa vadede. Hele günümüzde gece gündüz çalışan şantiyeler sayesinde 30 katlı gökdelenler bile 1 sene de tamamlanıyor. İnşaat bitince de istihdam edilenler işsiz kalıyor. 

Bu yüzden hükümetin çok daha uzun ömürlü imalat sektörüne destek olması daha makul. 

Çünkü vergi indirimi hâzinenin gelir kaybına uğraması demek. 

Dolayısıyla dengenin iyi kurulması gerekiyor. 

Örneğin iki gün önce basında 'yeni yapılacak evlerde kombi, radyatör, küvet gibi ürünlerde yüzde 18 olan KDV yüzde 1'e indi' haberleri çıktı. 

Evin demirbaşları sayılan bu ürünlerin fiyatı KDV indirimiyle birlikte düşecek. 

Bu da evin satış fiyatına yüzde 1 ila 1,5 indirim olarak yansıyacak. 

Hem konut fiyatları düşmüş olacak hem de imalat sanayi rahat bir nefes alacak.



Gözde ALTINTAŞ/Milat


Geri Dön