27 / 04 / 2024

KDV istisnasının ayrıntıları açıklandı! Konut elde etme süresi 1 yıldan 3 yıla çıkartıldı!

KDV istisnasının ayrıntıları açıklandı! Konut elde etme süresi 1 yıldan 3 yıla çıkartıldı!

Teşvik belgesi kapsamındaki bazı yatırımlara ilişkin KDV istisnasının ayrıntıları belli oldu. Konut elde etme süresi 1 yıldan 3 yıla çıkartıldı. İşte detaylar...



KDV istisnasının ayrıntıları açıklandı! Konut elde etme süresi 1 yıldan 3 yıla çıkartıldı!

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha uzun süre yurt dışında yaşamaya devam eden Türk vatandaşları, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan KDV'den istisna, konut ve iş yeri satışlarında elde tutma süresinin 1 seneden 3 seneye çıkarılmasına yönelik yapılan değişikliğe uygun olarak güncellendi.

İnşaat işlerine yönelik mal teslimleri düzenlemesi yapıldı. İmalat sanayi ve turizm alanında yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işleri, imalat sanayisi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine yönelik mal teslimleri ve hizmet ifalarına yönelik istisnada yapılan değişikliğe ilişkin de düzenleme gerçekleştirildi.

Buna göre, ilgili Kanun'la, 31 Aralık 2025 tarihine kadar uygulanmak üzere, anılan inşaat işlerine yönelik, 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna edilmişti.

Yatırım belgesinin daha önce düzenlenmiş olması istisna uygulamasına engel olmadığı, bu istisnadan faydalanacak mükelleflerin, imalat sanayisi ile turizme yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olması gerekirken bu belgenin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş olması istisna uygulanmasına engel oluşturmayacak.

Ayrıca, inşaat işlerinin yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırıma yönelik olması, 31 Aralık 2025'i aşmamak kaydıyla yatırım teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olması ve istisna uygulanacak harcama tutarının inşaat işlerine yönelik yatırım teşvik belgesinde bulunan yatırım tutarını aşmaması gerekecek.


Geri Dön