25 / 04 / 2024

Keller Williams, 10 yıl içinde 6 bin 500 kişiye iş sağlayacak!

Keller Williams, 10 yıl içinde 6 bin 500 kişiye iş sağlayacak!

Türkiye’de 2 yıl içinde rekor büyüme yakalayan ABD’li emlak danışmanlık firması Keller Williams, 10 yıl içinde 6 bin 500 kişiye iş sağlayacak. Keller Williams Türkiye Başkanı Emre Erol “Türkiye, grubun sevilen çocuğu, hedeflerimiz çok büyük” dedi.



Dünyanın en büyük emlak danışmanlık firması olan Keller Williams, Türk gayrimenkul pazarında hedeflerini yüksek tutuyor. 2 yıl önce genç yönetici Emre Erol ile Türkiye’ye giren Amerikalı şirket, 10 yıl içinde 6 bin 500 kişiye istihdam sağlamayı planlıyor. Bu haftaki Patron Katı’nın konuğu olan Keller Williams Türkiye Başkanı Erol ile markanın Türkiye hedeflerini konuştuk. Erol, Türk gayrimenkul pazarının potansiyeline inandıklarını belirterek, henüz 2 yıl olmasına rağmen grup içinde en hızlı büyüyen pazarın Portekiz ve Türkiye olduğunu söyledi. Gayrimenkul satışlarının ekonomik ve siyasi istikrar ile doğru orantılı olduğunu da anlatan Erol, bu nedenle istikrarı yakalayan Türkiye’de satışların artma eğiliminde olduğunu belirtti. Erol, Keller Williams olarak Türk yatırımcısını yurt dışına taşırken, yabancı yatırımcıları da Türkiye’den konut almalarına ortam hazırladıklarını belirterek “Türkiye grubun sevilen çocuğu. Çok hızlı büyüme rakamlarına imza atıyoruz” dedi.


-  Keller Williams ile nasıl tanıştınız?

Üniversiteden mezun olduktan sonra birkaç sektörde çalıştım, kendi işimi kurabilir miyim diye alternatifleri ararken bir franchising fuarında dünyanın büyük gayrimenkul firmalarından biri olan bir şirketle tanıştım. O şirketin Türkiye’deki ilk franchise şubelerinden biri olduk. O firmada yaklaşık 8 sene faal olarak çalıştım. O dönemde o markanın en başarılı ofislerinden biriydik. 7 sene üstüste en çok gelir kazanan ofislerden biri olduk. O dönemde Keller Williams markası dünyaya açılma kararı aldı. Beni buldurlar ve böyle başladık. 2014’te Türkiye’ye girdik.


- Markanın global çaptaki büyüklüğü nedir?

Keller Williams 2015 yılı sonu itibariyle 130 bin kişilik ekibiyle dünyanın en büyük gayrimenkul danışmanlığı şirketi oldu. Türkiye’de de 2 sene evvel başladığımız faaliyetlerimizde bugün 10 bölge müdürlüğünde 500’ün üzerinde gayrimenkul danışmanımızla faaliyet gösteriyoruz. Bu faaliyetlerimiz bugün 6 tanesi İstanbul olmak üzere, diğerleri İzmir,  Ankara  ve Bodrum’da devam ediyor. Yakın dönemde Kıbrıs, Bursa, Mersin, Antalya, İstanbul, İzmir, Ankara’da büyümeye devam edeceğiz. Biz bu seneye başlarken 150 tane gayrimenkul danışmanıyla başladık. Seneyi yüzde 233’lük bir artış ile 500 kişi ile tamamladık.


- Türkiye’deki neler yapıyorsunuz?

Amerika’da, yani dünyanın en rekabetçi piyasasında çok büyük başarılara imza attık ve bunu Türkiye’de de yapmak istiyoruz. Eğitime ayrı bir önem veriyoruz. Bizim danışmanlarımızın kazancını büyütmemizdeki en büyük sebep, bu sene biz 3 bin 606 saat eğitim vermişiz. İş modelimiz diğer şirketlerden çok farklı. Az ofis sayısıyla fazla danışman gibi bir iş modelimiz var. Biz sektör deyimiyle franchise satmak yerine veriyoruz ve nitelikli yatırımcılarla işbirliği yapıyoruz. 10 yıllık hedefimiz 80 bölge müdürlüğü 7 binin üzerinde gayrimenkul danışmanlığına ulaşmak. Dolayısıyla baktığımızda biz bugün ofis başına ortalama 50’den fazla gayrimenkul danışmanı ile çalışıyoruz. Sektörün ortalaması 5.5 danışman. Sektörün 10 mislisi büyüğüz. Sırf gayrimenkule odaklanmış 7 tane üyesi olan bir eğitim fakültesi kurduk. Keller Williams Türkiye’nin gayrimenkule özel bir fakültesi var içerisinde 57 tane eğitimci var. Hepsi sektörden gelmiş bilfiil bu işi yapmış kişiler. Dolayısıyla eğitime ve koçluğa çok önem veriyoruz. Bütün bunların hepsinde şirketin enterasan birey odaklı kültürü var.


-  Gayrimenkul sektörü hakkında görüşleriniz?

2015 yılı sektör açısından zor geçti. 2016’nın daha iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Ama Türkiye’de daha büyük bir potansiyel var. Özellikle seçim sonrası yakalanan istikrar Türk gayrimenkul pazarına olumlu yansıyacak. 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarının önemli nedenlerinden birisi toplumun istikrarı özlemesi. Dolayısıyla tek partili dönem ve istikrar gayrimenkul sektöründe de önemli. Türkiye’de her sene yaklaşık 1 milyona yakın konut satılıyor. Dünyada ortalama 1 kişi 7 ile 10 sene de içerisinde evini değiştirirken Türkiye’de bu 25 ile 30 sene arasında ev değişiyor. Dolayısıyla 30 senede değiştirebildiğin bir yatırıma profesyonel bir danışmanlık almak çok doğru bir hareket.


- Türkiye hedefleri neler?

Türkiye pazarına girmeden yaklaşık 1 sene bu pazara çalıştık. Amerika dışında ilk açıldığımız 4 pazardan biri Türkiye. Vietman, Endonezya ve Güney Afrika var. Ardından İngiltere, İspanya, Portekiz, Meksika gibi ülkeler geldi. Türkiye’de özellikle konut sektöründe büyük bir potansiyel var. Büyüme rakamları açısından Türkiye Portekiz’den sonra en hızlı büyüyen ikinci pazarımız. Keller Williams’ın sevilen çocuğuyuz. Gelecekle ilgili çok şey vaat ediyoruz. Türkiye olarak, Yunanistan ve Kıbrıs’ta açılımlarımız olacak. Hem Kuzey hem Güney Kıbrıs’ın Yunanistan’ın hakları da bizde.


- Yabancılara Türkiye’den konut satacaksınız?

Keller Williams portföyünü global çapta kullanıyoruz. Hem Türkiye’den yabancılara konut satışı hem de Türk’leri yurt dışında konut sahibi yapmak üzere çalışıyoruz. Yunanistan’ın satış hakları bizde. Kriz var ve bu bir fırsat. Yunanlılar’a Türkiye’de yatırım yapmalarını, Türkiye’dekilere de Yunanistan’a yatırım yapmalarını öneriyoruz. Oradaki ortaklık yapacağımız kişilere yönlendirme yapıyoruz. Türk yatırımcısı 2 yıldır yurt dışına çok yatırım yapıyor. Özellikle K.Amerika, Londra, Almanya, ispanya ciddi yatırım alıyor.


Engellilere özel aktiviteler yapılıyor

“2013’te 15 kişiyle sosyal sorumluluk aktivitelerine başladık. 2014’te 150 kişiyle, 2015 yılında 300 kişi ile sosyal sorumluluk aktivitelerine katıldık. 2016 yılında 600 kişinin üzerinde katılmayı planlıyoruz. Red Day aktivitesi ile her yılın mayıs ayının ikinci perşembesi bizim şirkette herkes işi bırakır. Sosyal sorunluluk üzerine neler yapabileceğimizi konuşur ve faaliyete geçiririz. Bazen engellilere yaptığımız aktiviteler oluyor bazen hayvanlara karşı oluyor. Geçen sene hayvan barınaklarını temizledik, engellilerle aktivite yaptık. Bazen yolları temizliyoruz. Otistik engellilerle buluşuyoruz. Ayrıca bu sene Büyükada’da düzenlenen New Balance koşusuna 100 adet danışmanımızla katıldık. Kişilerimizin sağlığına önem veririz. Bireye önem veriyoruz. Diğer firmalar ağırlıklı olarak iş modelleri birbirinden farklı değil. Biz asimetriğiz bu noktada.”


FRANCHISE’DE İNCE ELEYİP SIK DOKUYOR

Bu süreçte yaklaşık ortalama 2 ay gibi bir tanıma süreci yapıyoruz. 4 tane kritik mülakat yaptığımız ve arada teknikler kullandığımız bir süreç var. Bu süreci yaşadıktan sonra 10 yıllık bir iş planı çalışıyoruz. Kişilerin Keller Williams model ve sistemine uygun olup olmadığını anlıyoruz. Bizimde o kişiler için doğru olup olmadığımızı karşılıklı anladığımız bir süreç. 10 yıllık lisanslar veriyoruz. 50 bin ila 75 bin dolar arasında değişiyor ücretleri. Bölge müdürlüğü şeklinde veriyoruz.  Kişilere daha büyük alanlar veriyoruz. Diğer markaların 7 ofis açtığı bir bölgede biz 1 bölge müdürlüğü veriyoruz. 2015 yılında biz toplam 265 kişiyle birebir görüşmüşüz, bunun 85 tanesini sürece aldık. Bu 85 kişiden 13 tanesi ile süreçte devam ediyoruz. Çok büyük ihtimalle 5 tanesi bize katılacak.



Star 


Geri Dön