29 / 03 / 2024

Kemalpaşa'da kentsel dönüşüm planlarına dava açılacak!

Kemalpaşa'da kentsel dönüşüm planlarına dava açılacak!

İzmir Kemalpaşa'nın iki mahallesinde uygulanması planlanan kentsel dönüşüm projelerine halkın onayı alınmadığı için itiraz eden ve dernekleşmiş olan mahalle sakinleri 2. defa askıya çıkan planlara karşı tekrar dava açacak.



İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde kentsel dönüşüm uygulanması planlanan 2 mahallenin sakinleri 2. defa askıya çıkan planlara karşı tekrar dava açmaya hazırlanıyor.

Demokrat Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kemalpaşa Soğukpınar ve Atatürk Kentsel Dönüşüm Derneği adı altında birleşen, Türkiye'deki benzer durumda olan mahallelerin birlik olarak oluşturduğu 'Mahalleler Birliği'yle hareket eden ve planlardaki belirsizliğe itiraz eden iki mahalle sakinleri ekrar askıya çıkan plana yönelik toplantı düzenledi.

Dernek yönetimi tarafından gerçekleşen toplantıya Mahalleler Birliği'nden şehir plancısı Özgür Temiz ve avukat Erbay Yucak katılım gösterdi. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği toplantıya Saadet Partisi Kemalpaşa Belediye Başkan Aday Adayı, Kemalpaşa eski belediye başkanı Mehmet Ali Özüdoğru ve ilçe yönetimi ile İYİ Parti Kemalpaşa İlçe Başkanı Coşkun Dinçer ve yönetimi katıldı. 

Toplantıda geçtiğimiz Haziran ayında askıya çıkan planlara yaptıkları itirazın kabul edilmesinin ardından ufak değişikliklerle tekrar askıya çıkan planlara karşı yapılacaklar düzenlendi. Her iki mahalle sakinlerinin belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle dava açma kararı aldığı planların tekrar iptal edilmesi planlanıyor.

 Karabağlar'da kentsel dönüşümün 5 etaplı yapılmaya karar verildiğini söyleyen Yucak; "Milleti ikna edemeyince riskli alan etti. Döndü heyelan bölgesi olarak birinci planlarda görünen bir yeri blokların dikildiği alan ilan etti. Ama birinci planda uygunsuzluklar olduğu için davayı kaybetti. Orada şimdi 13 tane blok da yapılmış oldu. O bloklara gidecek ön gördüğü yolu mahkeme bilirkişi raporuyla uygun bulmadı. Ne olacak? Bunun kendisi israf. Oradaki mülkiyet sahipleri ve vatandaşlarla otursa yaptığı işin maksadını paylaşsa, anlatsa, sorularını alsa, beklentilerini dinlese üç aşağı beş yukarı yüzde 100'yle olmasa bile yüzde 85, yüzde 90'ıyla hal çaresini bulurdu. O yüzden de birinciyi kaybetti şimdi ikinciye Karabağlar'da Salih Omurtak Mahallesi'nde başladı benzer bir süreç" diye konuştu.

Mahalle sakinlerinin fikirlerinin dikkate alınması gerektiğini söyleyen Yucak, planların yapılırken, mekan ve demografi analizinin yapılması gerektiğini ve bölgede yaşayan nüfusun 20 sene içerisindeki gelecek halinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Yucak, "Vatandaşa dersin ki ben burada yapılaşmayı bitişik nizam veriyorum, ayrık nizam veriyorum, 3 kat veriyorum, 5 kat veriyorum neyse yani. Bunun ölçülerini koyarsın, ondan sonra da vatandaşın karşısına çıkarsın. Vatandaş sana şunu soracak, sen bu değişikliği yaparken bana ne vaat ediyorsun? Senin ona vaat ettiğin şey o vatandaş tarafından anlaşılır olmalı. Para cinsinden anlatmayacaksın. Para cinsinden anlattın mı şunu demiş oluyorsun; "Sen 50 yıldır bir gelenekle, örfle, adetle bir hayat kurmuşsun. Zaten o yan yana oluşu şöyle koruyorum, ama seni buradan ben şöyle bir yapının içerisine transfer ederken, a bunu bu kadar sürede bitirmek istiyorum, b buranın maliyeti bu kadar olacak. Senin hak sahipliğini şöyle sayıyorum, değerini şöyle sayıyorum ve benzeri şeyler. Bu da kanun hükmüdür. Bunu biz iddia etmiyoruz. İşte Karabağlar'da iptal edilen kararların bir tane gerekçesi de budur" ifadelerini kullandı.


Geri Dön