19 / 04 / 2024

Karabağlar'da kentsel dönüşüm planlarına itiraz!

Karabağlar'da kentsel dönüşüm planlarına itiraz!

İzmir'in Karabağlar ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmalarına bölge halkından yine itiraz geldi. Vatandaşlar imar planlarının iptalini talep etti.



İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarına bölge halkından yine itiraz geldi. Bakanlığın kentsel dönüşüm planlarında söyleyen vatandaşlar askıya çıkan imar planlarının da iptalini istedi. 

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre, Bakanlar Kurulu kararı ile 2012 yılında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan Cennetçeşme, Limontepe ve Uzundere semtlerindeki 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alan için yeni imar planları yayınlandı. Yargı kararlarından ve ekonomik krizden kaynaklı ilk etaptaki inşaat çalışmalarını tamamlamayan bakanlık ikinci etap için çalışmaları başlattı. Bahriye Uçok Mahalleleri ile Salih Omurtak Mahallelerine kapsayan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı askıya çıktı. 

74.34 hektarlık alanı kaplayan bakanlığın yeni imar planları için itirazlar gelmeye başladı. Toplanan 600'ün üzerinde dilekçe bugün Çevre ve Şehircilik  İzmir  İl Müdürlüğü'ne teslim edildi. Mevcut planlarda uygulama süreci, organizasyon modeli, finansman yönetimi, süre ve hak sahiplerine ilişkin bir bilgi yer almadı. Yine itirazın gerekçeleri arasında eğitim, sağlık, sosyal ve yeşil alan oranları yönetmelikte belirlenen düzeyde olmaması ve planların uygulanması halinde yoğun yapılaşma, aşırı nüfus yoğunluğu getirecek olması yer aldı. 

Karabağlar Mahalleler Birliği adına basın metnini okuyan Aleyna Ecevit, "Plan, Karabağlar İlçesinde hukuksuz biçimde ilan edilmiş olan riskli alanda yaşayan bizlerin, uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalardan kaynaklı kazanılmış haklarımıza dair herhangi bir açıklama yapmayıp, ucu açık bir uygulama ortaya koymuştur. Planlama alanındaki hak sahiplerinin plana esas yapılacak işlemlerle ilgili tasarruflarının kendileri mi yoksa hangi kurum ya da kuruluş tarafından yapılacağı bilgisi plan notlarında bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı. 

Planlar hazırlanırken katılımcılık ilkesinin dikkate alınmadığını söyleyen Ecevit, şu açıklamalarda bulundu: "Plandan etkilenenlerin etkin katılımı sağlanması gerekirken, bırakın plandan doğrudan etkilenen bizlerin görüşleri sorulmadığı gibi kamu, kurum ve kuruluşlarından alınan görüşler tam olarak plan notlarına yansıtılmamıştır. Başta bu mahallelerde yaşayan bizleri yok sayarak, taleplerimiz ve haklarımız, bilimsel kurum ve kuruluşların, üniversitelerin, odaların görüş ve önerileri dikkate alınmaksızın yapılmak istenen hiçbir planlama ve dönüşüm sürecine destek olmayacağız ve rıza göstermeyeceğiz."

İzmir Karabağlar'a yüksek yoğunluklu yeni imar planı!


Geri Dön