29 / 03 / 2024

Kemer Country'de spor alanına villa yapımına izin veren plan değişikliği TBMM'de!

Kemer Country'de spor alanına villa yapımına izin veren plan değişikliği TBMM'de!

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, İstanbul'da özel spor alanı olan bir arazide villa yapımına izin veren plan değişikliğini meclis gündemine taşıdı...



Kemer Country de spor alanına villa yapımına izin veren plan değişikliği TBMM de!

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, İstanbul'da özel spor alanı olan bir arazide villa yapımına izin veren plan değişikliğine ilişkin soru önergesi hazırladı. Kurum sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

CHP'li Adıgüzel, İstanbul Eyüpsultan ilçesi Göktürk semtinde bulunan Kemer Country projesine yönelik imar planlarında özel spor alanı olarak yer alan ve Demirören Holding golf sahası olarak kullanılan araziye yeni villalar yapılmasının önünü açan plan değişikliği kamuoyunda tepki ile karşılandığı belirtti. 

Medyada yer alan haberlere de yansıdığı üzere, Demirören Holding tarafından satın alındığı dönemde imar planında özel spor alanı olarak belirtilen 30 hektarlık arazi üzerine, Bakanlık tarafından askıya çıkan plana göre 306 adet yeni villa yapılmasına izin verildiğini belirten Adıgüzel "İBB’nin by-pass edilerek Bakanlık tarafından kişiye özgü imar değişikliğine gidilmesi, gidilen bu imar değişikliği ile birlikte sözü geçen arazinin değerinde görülen artış kamuoyu nezdinde aydınlatılmayı beklemektedir." dedi.

Adıgüzel, bu çerçeveden hareketle 6 sorusuna yanıt aradı.

Adıgüzel'in soruları

1- Bakanlık tarafından 380-393-410-411-412-418-439-457-1513-1514-116-1652-1664-1665-1666-1667 numaralı parsellerde yapılan plan değişikliğinde hangi planlama kriterleri göz önünde bulundurulmuştur?

2- Haberlere konu olduğu şekliyle; 315.000 m2 özel spor alanı yaklaşık 200.000 m2 konut alanı olarak ayrılmış olup bu alanın 70.000 m2si inşaat yapılabilir hale getirilmiştir. “Sürdürülebilir çevre ile uyumlu hayal kalitesi yüksek şehirler ve yerleşmeler oluşturmak üzere; planlama, yapım, dönüşüm ve çevre yönetimine ilişkin iş ve işlemleri düzenleyici, denetleyici, katılımcı ve çözüm odaklı bir anlayışla yapmak” misyonunu görev edindiğini iddia eden bir Bakanlığın parsel bazında kişiye/holdinge özel plan değişikliği yapması konusunda ne düşünüyorsunuz?

3- Meri planlarda özel spor alanı olarak gözüken taşınmazlar ile ilgili teklif plan değişikliği ile (E)=0.30, yapı yüksekliği (Yençok) =2 kat yapılaşma koşullarında konut alanı olarak yeniden düzenlenmiştir. Plan açıklama raporunda alınması zorunlu olan kurum ve kuruluşların görüşlerinin bulunmamasının gerekçesi nedir?

4- Kişi başına düşen yeşil alan miktarı açısından 4.9 m2 ile 50 popüler şehir arasında 49. sırada yer alan İstanbul’da spor alanı eksikliği göz önünde bulundurulduğunda, 315.000 m2 spor alanına yaklaşık 70.000 m2 inşaat yapılmasının yolunun açılması hangi şehircilik ilkeleri ile bağdaşmaktadır?

5- Eyüpsultan’da ve İstanbul’un çeşitli bölgelerinde vatandaşlar var olan evlerini yenilemek için bölge planlarının yapılmasını beklerken, Demirören ailesine ait taşınmazlarda parsel bazında hiç bir kamu yararı içermeyen imar ayrıcalığı tanınmasının gerekçesi nedir?

6- Demirören ailesine ait olan taşınmazların, Ziraat Bankası tarafından çekilen kredi karşılığı ipotek ettirildiği, söz konusu arsa henüz imar planlarında özel spor tesisi alanı iken değerinin çok üzerinde kredi verildiği iddia edilmektedir. İmar durumu özel spor alanı olan, yapılaşma hakkı olmayan, donatı alanı olan taşınmazlara bu kadar yüksek ipotek bedeli belirlenip kredi verilmesinde uygulanan kriterler nelerdir? Ekspertiz raporunu hazırlayan ve onayı veren banka yetkilileri kimlerdir? Konuya ilişkin herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?


Kemer Country'de önce ipotek sonra imar izni iddiası!

 

Kemer Country'deki bazı alanların imar planı yeniden düzenlendi!


 


Geri Dön