28 / 03 / 2024

Kemer Country'deki bazı alanların imar planı yeniden düzenlendi!

Kemer Country'deki bazı alanların imar planı yeniden düzenlendi!

Eyüp Sultan Göktürk'teki Kemer Country'in bazı alanların imar planı değişikliği askıya çıkarıldı..



İstanbul ili, Eyüp Sultan ilçesi, Göktürk mahallesi sınırları içerisinde Göktürk merkez yerleşmesinin doğusundaki Kemer Country'in bazı bölümlerinin imar planı yeniden düzenlendi.

Bu alanlardaki meri nazım imar planında “Konut Alanı (240 kişi/ha.)”, “Özel Spor Alanı”, “Park” ve “Yol”, meri uygulama imar planında ise  “Özel Spor Alanı” ve “Ticaret Alanı” kullanımlarının, “Gelişme Konut Alanı (E:0,30, Yençok:2 kat)”, “Sosyal Kültürel Tesis Alanı (E:0,50 Yençok:2 kat)”, “Ticaret Alanı (E:0,50 Yençok:1 kat)”, “Park” ve “Yol” kullanımlarına dönüştürülmesini içeren imar planı Bakanlıkça onaylanarak askıya çıkarıldı.

İmar planı değişikliğinin gerekçesi

Planlama alanına yönelik 19.06.2003 tarihinde onaylanan Göktürk 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı söz konusu olup; Planlamaya konu alanlar; 1/5000 ölçekli nazım imar planında “ Özel Spor Alanı” ; 1/1000 ölçekli uygulama imar planında ise “ Özel Spor Alanı”, “Özel Sosyal Tesis-Ticaret Alanı” olarak tanımlanmıştır.

İlk defa projesi 1986 yılında hazırlanan ve 1989 yılında inşaatına başlanan Kemer Country evleri 1200 dönümlük arazi üzerine kurulmuş; 300 dönümü golf alanı, 900 dönümü ise dikey ve yatay yapılanmanın birlikte yer aldığı konutlar, yeşil alanlar, göletler ve diğer site ortak alanları biçiminde tasarlandı. Ormanboyu, Lalebayırı, Kemeriçi, Kemerboyu, Yalıkonaklar Mahalleleri ve Kemer Country Residence olmak üzere pek çok mahalle bulunuyor. Tüm mahalleler kendilerine has özelliklere sahip olup inşa edilen tüm evler farklı, fakat uyumludurlar.

Kemer Country deki bazı alanların imar planı yeniden düzenlendi!

Planlama alanının kuzey kesiminde 1991 yılında Orman Bakanlığından turizm ve golf amaçlı 49 yıllığına tahsisi alınan alanlarsöz konusudur. Halihazır durum itibariyle Kemer Country projesinin bir parçası olan bu bölgede 12 delikli golf sahasının yanı sıra Kemer Golf & Country Club bulunmaktadır. Ayrıca 13 tenis kortuyla Türkiye’nin en büyük tenis kulüplerinden biri olan söz konusu Kemer Golf & Country Club bünyesinde tenis, atlı spor ve golf olmak üzere üç federe kulüp yanında basketbol, bisiklet, outdoor, trekking, fitness ve yüzme gibi sporlar için de alanlar bulunuyor.

Dolayısıyla Kemer Country projesini; planlamaya konu alanların bulunduğu özel mülkiyete konu alanlar (konut ve özel spor alanı tanımlı Kemerköy kesimi) ile golf ve turizm amaçlı tahsisli alan (Kemer Golf & Country Club ve diğer sportif kullanımların olduğu) olmak üzere iki bölümde ele almak mümkündür.

Her ne kadar Kemerköy kesimindeki konut alanları arasında 6 delikli golf sahaları planlanmış olsa da tahsisli alan üzerinde hayata geçirilen 12 delikli golf sahası ve bu golf sahasıyla ilişkili diğer sportif kullanımlar yoğun olarak kullanılmakta, Kemerköy kesimindeki golf alanları daha pasif olup etkin şekilde kullanılmamakta, işlevsel olarak da yapılış amacına hizmet vermemektedir.

Öte yandan iki bölgenin kopuk olması, sportif faaliyetlerinin işlevsel olmaması sebebiyle de ilgili Bakanlık tarafından özel mülkiyete konu alan içerisindeki golf alanlarının kuzeye tahsisli alan üzerine taşınması istenmiştir.

Meri imar planına bakıldığında ise söz konusu bu alanların özel spor alanı olarak tanımlandığı görülmektedir. 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerinde “özel spor alanı” kullanımı bulunmadığı gibi söz konusu kullanım herhangi bir kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanları arasında da sayılmamıştır.

Bu çerçevede meri imar planında özel spor alanı olarak planlama kararı getirilmiş bölgelerde çevre karakteristiklerine uygun, içinde bulunduğu doğa ve çevreyle bütünleşik, mevcut yapılaşmaların nitelik ve konsepti ile uyumlu olacak biçimde yeni bir düzenleme yapılması gereksinimi ortaya çıkmıştır.

Yukarıda belirtilen tüm bu hususlar planlama gereklilikleri ve ilgili mevzuatı doğrultusunda değerlendirilmiş ve hazırlanan uygulama imar planı değişikliği ile özel spor alanı tanımlı bölgeler; toplam inşaat alanı-emsal (E)=0.30, yapı yüksekliği (Yençok) =2 kat yapılaşma koşullarında konut alanı olarak yeniden düzenlenmiştir. Ayrıca mevcut yapılaşmalarla yeni yapılaşmalar arasında tampon yeşil bir bant önerilmiş böylece konut kullanımları arasında sürekli yeşil bir koridor oluşturulmuştur. Eski köy meydanının bulunduğu bölgede meri imar planı kararlarına uygun olarak sosyal kültürel tesis alanı ve ticaret alanı önerilmiştir.

İmar planı askı ilanı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 04.09.2018 tarihli ve E.152539 sayılı yazısı ile; İstanbul ili, Eyüpsultan ilçesi, Göktürk Mahallesi, Kemer Country yerleşkesi içinde yer alan Kemer Yapı ve Turizm A.Ş. adına kayıtlı 380-393-410-411-412-418-439-457-1513-1514-116-1652-1664-1665-1666-1667 numaralı parsellere ilişkin meri nazım imar planında “Konut Alanı (240 kişi/ha.)”, “Özel Spor Alanı”, “Park” ve “Yol”, meri uygulama imar planında ise  “Özel Spor Alanı” ve “Ticaret Alanı” kullanımlarının, “Gelişme Konut Alanı (E:0,30, Yençok:2 kat)”, “Sosyal Kültürel Tesis Alanı (E:0,50 Yençok:2 kat)”, “Ticaret Alanı (E:0,50 Yençok:1 kat)”, “Park” ve “Yol” kullanımlarına dönüştürülmesini içeren 1/5.000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifinin 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8(d) ve 8(g) madde hükümleri uyarınca NİP-34525 ve UİP-34527 plan işlem numaraları ile 4 Eylül 2018 tarihinde onaylandığı bildirilmiştir.

Söz konusu planlar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8/b maddesi gereğince 11 Eylül 2018 tarihinden itibaren bir (1) ay süre ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosu ile internet sitesinde askıya çıkarıldı.


İmar planı için tıklayın.

 


Geri Dön