24 / 04 / 2024

Çekmeköy'deki askeri alanın imar planı değişikliği TBMM gündeminde!

Çekmeköy'deki askeri alanın imar planı değişikliği TBMM gündeminde!

İstanbul Çekmeköy'deki askeri alanın imar planı değişikliği TBMM gündemine taşındı. CHP'li Tekin, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul Çekmeköy'deki askeri alanın imar planı değişikliğine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tekin, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tekin, ''Hükümetiniz tarafından, “Askeri alanlar yeşil kalacak” beyanlarınıza karşın, imara açılan askeri alanlara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli iken, MSB ile  TOKİ  arasında imzalanan “Askeri Hastaneler” protokolü doğrultusunda 28 Nisan 2015 tarihinde TOKİ’ye devredilen Çekmeköy’deki askeri alanın planı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan çıkan rapora göre; ‘konut’, ‘sosyal kültürel tesis’ ve ‘yol alanı’ olmasına onay verildi. Plan değişikliği ile ilgili görüşüne başvurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Planlama Müdürlüğü teklifinin ulaşım talebini arttıracağına dikkat çekerek kapsam dışında tutulmasını istemişti'' diye konuştu.

''7/1397 Esas numaralı soru önergeme, süresi içinde cevap verilmemiştir. Bu nedenle yazılı soru önergemi geliştirerek yinelenmesi ihtiyacı hasıl olmuştur'' diye konuşan Sümer, 1998 yılında yaşanan  Adana  depreminde büyük hasar gördükten sonra yüzde 67 hasarlı raporu verilip bir süre kullanılmayan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “yıkılması uygundur” raporu verilen “Özler Caddesi Kuruköprü Mahallesi No: 30 Seyhan/ADANA” adresinde bulunan bina, daha sonraki yıllarda Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir. Söz konusu binada halen Adana Tapu Kadastro Müdürlükleri faaliyetlerini sürdürmektedir. Binaya her gün çok sayıda vatandaş ile görevli memurlar giriş çıkış yapmaktadır. Türk İmar Sen, Bayındır Memur Sen, Yapı Yol Sen Sendikalarının temsilcileri tarafından yapılan açıklamada, söz konusu binan her an çökme, yıkılma tehlikesinin bulunduğu, binada yeni çatlakların oluştuğu belirtilmekte ve yetkililer uyarılmaktadır'' ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in soruları:
1- Yapılacak bu plan tadilatının, kamu yararı taşımadığı ve ranta yönelik olduğunu açıkça ortadayken bu yanlışa neden devam ediyorsunuz?
2- Doğal çevreyi ve yaşam alanlarım yok eden bu plan düzensizliği, herkesin gözü önünde kentin elde kalan son yeşil alanlarının da yok edilmesine neden olmaktadır. Bunu adı ihanet değil ise nedir?
3- Çekmeköy ilçemiz, İstanbul Deprem Haritasında kısmen birinci, kısmen de ikinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Askeri alanın ayrıntılı olarak jeolojik incelemesi tamamlanmış mıdır?
4- Söz konusu plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine ve 3194 sayılı İmar Mevzuatıma uygun olmadığı” yargı tarafından da tespit edilmişti. Hukuka aykırılığı açık olan bu plan değişikliğinin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği ortadayken, plan değişikliği ısrarınızdan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?
5- "Millet bahçeleri" yapacağız diyen partiniz, zaten yeşil alan ve çoğu orman vasfında olan askerî birlikleri neden halkın kullanımına sunmuyor da, ranta ve yandaş müteahhitlere açıyorsunuz?

İstanbul Çekmeköy’deki askeri alan imara açılıyor!


Geri Dön