20 / 04 / 2024

Kentler yatay mimariyle nefes alacak!

Kentler yatay mimariyle nefes alacak!

Türkiye'de mahalle kültürünü yaşatmak, vatandaşları tabiatla buluşturmak ve kültürel değerleri canlı tutmak amacıyla yatay mimari esaslı, az katlı konutlar üretiliyor.



Türkiye'de mahalle kültürünü yaşatmak, vatandaşları tabiatla bir araya getirmek ve kültürel değerleri hareketlendirmek için yatay mimari esaslı, az katlı konutlar yükseliyor.

Anadolu Ajansı'ndan Ayşe Şensoy Boztepe'nin haberine göre; son dönemde gayrimenkul sektörünün sık konuşulan konuları arasında yatay mimari konusu ön plana çıkıyor.

Geçmişe dönüşün etkisinin eşyalar ve ev dekorasyonlarında olduğu gibi mimari alanda izlenmesi, yatay şehirleşmeyi bir araya getiriyor.

Şehirlerin dikey yapılardan uzaklaşarak yatay mimariyle inşa edilmesi, şehrin silüetini korumanın yanında orada yaşayan insanların üzerinde etkinleşiyor. Mahalle sakinleri, doğayla iç içe ve sosyal açıdan daha yakın komşuluk ilişkileri kurma fırsatı sunuluyor.

Mahalle kültürü ön planda

Türkiye'de yatay mimari çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hayata geçiriliyor.

Buna göre TOKİ'nin öncülüğünde mahalle kültürünün ön planda tutulup İstanbul başta olmak üzere İzmir,  Ankara  ve Bursa'nın yanında, Türkiye genelinde az katlı, 2+1 ve 3+1 planında konutlar yapılıyor.

Konutlar, seçilen bölgeler ve genel şehir planlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu şehircilik kriterlere göre, vatandaşları tabiatla bir araya getirecek ve samimi ilişkiler kurulmasını sağlayacak anlayışla inşa ediliyor.

Aile bağı ve komşuluk ilişkilerini canlı tutacak anlayış kapsamında, kültürel değerler ve geleneklerin ön plana çıkarılması, daha çok sosyal konut ve alanların inşa edilmesi, insanlara doğayla iç içe yaşama fırsatı bulunuyor.

Çalışmalar sonucunda, insanları toprakla daha çok bir araya getiren, daha çok yeşil ve sosyal donatılar sayesinde nefes alan şehirlerin oluşturulması planlanıyor.

Bakanlık tarafından "Yatay Mimariyle Yükselen Türkiye" sloganıyla 2023 hedefleri doğrultusu kapsamında nitelikli sosyal konutların inşaatları için çalışmaları sürüyor.

Yatay mimariyi estetik anlayışıyla şekillendireceğiz!


Geri Dön