19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm ada bazında gerçekleştirilmeli!

Kentsel dönüşüm ada bazında gerçekleştirilmeli!

Mimar ve Mühendisler Grubu İzmir Şube Başkanı Abdülaziz Aydın, “İzmir’deki deprem felaketinin benzerlerini yaşamamak için kentsel dönüşüm, yörenin hassasiyetine göre parsel değil ada bazında yapılmalıdır” dedi. 



Mimar ve Mühendisler Grubu  İzmir  Şube Başkanı Abdülaziz Aydın, geçtiğimiz günlerde Seferihisar açıklarında yaşanan yıkıcı depreme ilişkin bulundukları incelemeleri anlatt. Yeni Asır'dan Tolga Akın'ın haberine göre; depremin İzmir ve Türkiye'nin bir gerçeği olduğuna dikkat çeken Aydın, benzer felaketleri yaşamamak için kentsel dönüşümün deprem hassasiyetine göre parsel bazında değil ada bazında yapılması gerektiğini belirtti. Deprem konusnda yerel yönetimlere büyük görev ve sorumluluklar düştüğüne vurgu yapan Aydın, "Depremlerde aynı sahneleri yaşamak istemiyoruz. Bunun için şehir planlarının, zemin durumu, fay hattı ve depremsellik kriterlerine göre revize edilmesi gerekir. Başta inşaat olmak üzere ilgili mühendislik mesleklerinin önemi ve saygınlığı sağlanmalı. Deprem öldürmez ancak bilinçsiz ve kötü niyetli insanlar tarafından yapılan depremde yıkılmaya mahkum, kötü yapılmış bina öldürür" diye konuştu.

BİLİNÇTEN UZAKLAR

Yerel yönetimlerin şehir planlarında taşıdıkları sorumluluğun bilincinde olması gerektiğinin de altını çizen Aydın, "Yerel yönetimler doğal afetlerin ülkenin kaçınılmaz gerçeği olduğunun bilincinde olmalı. İzmir yerel yönetimi bu konuda maalesef gerekli bilinçten uzak. Gerek imar planları, gerek alt yapı, gerek ulaşım ağı açısından İzmir çok geri kalmış durumda" dedi. Aydın, "Uzun yıllardır kenti yöneten kadrolar, maalesef bu sorunların çözümü konusunda ciddi hiçbir çalışma yapmadığı gibi, sanki bu tür temel ihtiyaçlar ve sorunlar yokmuş gibi davranarak, daha çok, heykel, sanat merkezi ve opera binası gibi sosyal ve kültürel işlere yoğunlaşmayı tercih etmiştir. Örneğin; yeni alternatif yollar, toplu taşıma sorunları dururken ve kentte çok sayıda kültür ve sanat merkezi varken, 1 milyar liraya opera binası yapmayı tercih etmiştir. Depremin ardından araçlarıyla yollara dökülen insanları trafiği felç ettikleri için eleştirmek doğru ama bu kadar yol yoksulu bir şehirde, alternatif yol yapmak yerine 1 milyara opera binası yapmayı tercih eden belediyeyi eleştirmek daha doğru olmaz mı?" açıklamasında bulundu.

BELİRLİ BİR ZİHNİYETİN HAKİMİYETİ ALTINDALAR

TMMOB'a bağlı ilgili meslek odalarının deprem felaketinde alışıldık tavırlarını bir adım öteye taşıyamadıklarını belirten Aydın, "Mimar ve mühendisleri temsil eden bu yapı maalesef uzun zamandır sadece belli bir zihniyetin hakimiyetinde kalmış olmanın ve sadece kendinden olanı doğru kabul edip, diğer her şeyi eleştirmenin fayda üretmek olduğuna inanmış kişilerin yönettiği bir yapıya dönüşmüştür. Her fırsatta merkezi yönetimin icraatlarını keskin bir dille eleştirmeyi kendisine asli görev kabul etmişken, yerel yönetimin beceriksiz ve yanlış uygulamalarına hiç ses çıkarmama ikiyüzlülüğü içinde olmayı kanıksamıştır" şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde 1 milyon 410 bin konut dönüştü!

Kentsel dönüşüm kararı yüzde 51 payla alınmalı!


Geri Dön