25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm bu yıl hız kazanacak!

Kentsel dönüşüm bu yıl hız kazanacak!

Geride bıraktığımız 2015 yılında en çok konuşulan kent sorunlarından biri, şüphesiz emsal artışı idi. Büyükşehir Belediyesi'nin kent merkezi ve 17 ilçeyi kapsayan genel nitelikli tavsiye kararıyla kentsel dönüşüm teşvik edilmişti...



Geride bıraktığımız 2015 yılında en çok konuşulan kent sorunlarından biri, şüphesiz emsal artışı idi.

Büyükşehir Belediyesi'nin kent merkezi ve 17 ilçeyi kapsayan genel nitelikli tavsiye kararıyla kentsel dönüşüm teşvik edilmişti.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde riskli yapılara 0,50'ye kadar ek imar verilmesine dönük alınan tavsiye kararı, başanı Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası'nın çektiği bazı meslek odalarımızca idari yargıya taşındı.

Yargı genele dönük uygulamanın yürütmesini durdurdu. Ancak, parsel bazlı teşvik edici emsal artışları sürdü.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin İmar ve Bayındırlık Komisyonu, ağırlığı Nilüfer'de olmak üzere riskli olduğu belirlenen siteler için yapılmış emsal artışı başvurularını kabul etti.

Bu kapsamda ilk uygulama oturulamaz raporuna rağmen meskun durumdaki Nilüfer Sitesi'nden başladı.

Nilüfer Sitesi için alınmış parsel bazlı plan değişikliği kararına odaların yaptığı yürütmeyi durdurma talebi reddedildi.

Genele dönük yürütmeyi durdurma kararından etkiylenmeyen ve bireysel başvuruyla Meclis'ten onay alan emsal artışı sonrası Nilüfer Sitesi'nde yıkımlar başladı.

Buna benzer Nilüfer'de 9 büyük site ve parsele dönük de kararlar alındı.

Şimdi onlara da sıra gelecektir.

Ancak, bu siteler için verilmiş emsal kararlarını da bu kez parsel bazlı olarak yine meslek odalarınca iptali istemiyle yargıya taşınacağını tahmin ediyoruz.

Bilinen bu gerçeğe rağmen, 2016'nın Bursa'da kentsel dönüşümün yaygınlaşacağı bir yıl olacağını düşünüyoruz.

Başta Büyükşehir olmak üzere Osmangazi ve Yılıdırım belediyelerinin semt bazlı kentsel dönüşüm projelerinin bu yıl kendisini daha da hissettirmeye başlayacağını göreceğiz.

Nilüfer'de ne yazık ki, kurumsal ve bölgesel anlamda ilçedeki ruhsatsız yapı bölgelerinin yenilenmesine dönük ciddi bir girişim göremiyoruz.

Büyükşehir Belediyesi bu yıl için hem Sıcaksu hem de Yalova Yolu üzerinde eski çöküntü bölgelerini yenileme işine start verecek.

Bu konuda Büyükşehir'de hazırlıkların sürdüğünü biliyoruz.

Sıcaksu ve Yalova Yolu üzerinde azımsanmayacak oranda yer toplayan Büyükşehir Belediyesi, kazmayı da bu yıl vurmak istiyor.

Doğanbey'de çok eleştiri alan Büyükşehir'in bu kez iki bölgede de temkinli davrandığını görüyoruz.

Osmangazi Belediyesi'nin sesiz ama derinden sürdürdüğü dönüşüm projelerinde bu yıl Demiryolu altında hareketlenme bekliyoruz.

Nitekim, ilk etabın temeli atıldı, diğer etapların ihalelerine de başlandı.

Bursa'nın en eski semtlerinden olan Soğanlı ve civarında özel sektör işin içine sokularak başlatılan dönüşümün etap etap kent merkezine doğru gelecektir.

Roman yurttaşlarımızın oturduğu Esentepe ile Kent Meydanı civarında gerçekleştirilecek yenileme çalışmalarının da Osmangazi'ye ayrı bir hava vereceği kesin.

Bu bölgelerde şimdiden dönüşümün semte getireceği değişim konuşulmaya başlandı.

Keza, Yıldırım Belediyesi'nin kentsel yenileme çalışmlarının da dikkat çekici biçimde hızlandığı anlaşılıyor.

Yıldırım Belediyemiz de, ilçenin ruhsatsız yapılaşmış semtlerine dönük dikkat çeken projeler geliştirdi.

Yıldırım'daki dönüşüm projelerinde termin tutturulursa bu ilçedeki değişim kısa sürede diğer bölgelere olumlu yönde etki edecektir.

Elbette, sadece belediyeledimizin değil, yap-satçıların, özel sektörün de Bursa'nın bütün çöküntü bölgelerine girmeleri gerekiyor.

Bursa'da yerleşik semt sakinlerinin başka bölgelere göçe zorlanmadığı ve haklarının teslim edildiği projeler başarıya ulaşacaktır.

Aksi halde, büyük bir hayal kırıklığı yaşanabilir.

Sadece yatırımcının çıkarlarının ön planda tutulduğu dönüşüm projelerinde vatandaş mağdur olabilir.

Bu açıdan hesaplamaların iyi yapılması şart.

Bir ilçe ya da bir bölgedeki başarısızlık Bursa'nın diğer dönüşüm projelerini olumsuz yönde etkiler.

Bursa'nın dayanıksız yapı stoğunu yenilemek için dönüşümü başarmaktan başka çaresi yok.




Olay Bursa 


Geri Dön