26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm güçlendirmeden sağlıklı!

Kentsel dönüşüm güçlendirmeden sağlıklı!

Projekt İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve GİSİDER Başkan Yardımcısı Kutanoğlu, “Az veya orta hasar gören binaların güçlendirilmesi yerine kentsel dönüşümün tercih edilmesini öneriyoruz” diye konuştu.



İzmir Seferihisar açıklarında yaşanan depremden en çok etkilenen Bayraklı ve Bornova'da yaptığı hiçbir konut ve iş merkezi hasar görmeyen Projekt İnşaat Mühendislik Mimarlık Limited Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Girişimciler ve İş Dünyası Derneği'nin (GİSİDER) Başkan Yardımcısı, inşaat mühendisi Recep Kutanoğlu, sağlam binaların sırrının beton ve demirin doğru kullanılmasında saklı olduğuna dikkat çekti. 

Yeni Asır'dan Tolga Tekin'in haberine göre; deprem sonrası az veya orta hasar gören binaları yenileme sürecinde güçlendirme yerine kentsel dönüşümün tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağına vurgu yapan Kutanoğlu, bu şekilde binaların hem ömrünün hem de ekonomik değerinin artacağını dile getirdi. 

Kentsel dönüşüm güçlendirmeden sağlıklı!

KURALLARA UYULMALI

Sektöründe 65 yıldır hizmet sunan ailenin 3. kuşak temsilcisi olarak konut ağırlıklı olmak üzere fabrika, depo, iş merkezi inşaatlarının yanı sıra İzmir, Kocaeli ve Eskişehir tramvaylarında yüklenici firma hizmetleri sağladıklarını ifade eden GİSİDER Başkan Yardımcısı ve Projekt İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kutanoğlu, bugüne kadar yaptıkları binaların hiçbirinde depremde hasar oluşmamasının gururunu yaşadıklarını belirtti. Kutanoğlu, "Depremin en çok etkilediği Bayraklı ilçesinde de çok sayıda bina ve konut yaptık. Bunların hasar görmemesi gurur vesilesi oldu. Bunda uygulamanın her anında gerekli deneyime sahip elemanlarla sahada aktif olarak bulunmamız etkili oldu. Yapı denetim sistemi, belediye kontrolörü, inşaatın her anında maalesef olamadığı için burada iş müteahhitlik hizmeti veren firmaya düşüyor. Onun için iç denetimi elden bırakmamalıyız" diye konuştu. 

Konut yapımında sadece kaliteli malzeme ve mühendislik hizmeti sunmanın yeterli olmadığının altını çizen Kutanoğlu, "Malzemenin de doğru kullanılması gerekir. Betonun iyi kürlenmemiş olması ve bakımının iyi yapılmaması acı sonuçlar doğuruyor" açıklamasında bulundu. 

DENETİM YAPILMASI ŞART

Orta hasarlı binalarda güçlendirme yerine kentsel dönüşümün daha sağlıklı sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Kutanoğlu, "100 bin liralık binayı güçlendirmek için en az 20-30 bin lira masraf etmeniz gerekir. Bunun yerine yıkıp yaptığınızda hem sıfır daire sahibi olacaksınız hem de 100 bin liralık dairenin değeri 200 bine çıkacak. Orta hasarlı ve 2000 yılı öncesi yapılan yapıların dönüştürülmesi çok daha doğru olacaktır. Onun için güçlendirme yerine kentsel dönüşümü öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşümde mağduriyetler nasıl önlenir?

 


Geri Dön