25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nasıl yapılır 2020?

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nasıl yapılır 2020?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında sunulan finansal destekler arasında kira yardımı da yer alıyor. Peki kira yardımı almak için ne yapmak gerekiyor? İşte kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu ile ilgili merak edilenler...



6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, ödenen belirli bir kentsel dönüşüm kira yardım tutarı mevcut. Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara verilen bu finansal desteği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sağlıyor. İşte 2020 kentsel dönüşüm kira yardım başvurusuyla ilgili detaylar...

Kentsel dönüşüm kira yardımı koşulları neler?

-Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı alabilmek için binanın riskli yapı grubunda olduğu için yeniden yapılıyor olması gerekli. 

-Bina için ilgili kurumdan riskli bina raporu temin edilmeli. 

-Yaşadığınız bölgede kentsel dönüşüm uygulanıyorsa, binanın yeniden yapılması durumunda kentsel dönüşüm kira yardımı alınabilir. 

-Kentsel dönüşüm kira yardımı için hak sahipleri gerekli belgelerle beraber Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne yardım için başvurulabilir.

Yardım başvuruları nasıl yapılıyor?

Hak sahipleri tarafından riskli olduğu belirlenen yapılarda bulunan konut ve iş yerleri sahiplerinin kira yardımından faydalanmak için, tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe/Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. 

2020 kentsel dönüşüm kira yardımları ne kadar?

Kentsel dönüşüm kira yardımı tutarları 715 ila bin 150 TL arasında değişiyor.

Buna göre Bakanlık tarafından belirlenen kira yardımı tutarları ve şehirler şöyle: 

715 TL
Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis.

810 TL
Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce.

905 TL
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale.

995 TL
Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van.

Bin 85 TL
Adana, Antalya, Bursa, Konya.

Bin 150 TL
Ankara, İstanbul ve İzmir.

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusunda gerekli evraklar

1) Nüfus cüzdanı fotokopisi 
2) Konut veya işyerinin tapu senedi 
3) Riskli bina tespit raporu inceleme formu 
4) Tahliye ettiğime dair yeni adresimi gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği
5) İkamet ispatı için son 3 aylık fatura

Kentsel dönüşüm kira yardımı formu 

......... ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜNE

Aşağıda bilgileri bulunan ve ARAADNET yazılımında …………………. yapı kimlik numaralı binamız 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olup, Afet Riski Altındaki Alanların

Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16 ncı maddesine göre kira yardımından faydalanmak istiyorum. 

Riskli binamı …./…./201… tarihinde tahliye ettiğimi beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim.
Kira yardımından faydalanmam halinde 13.10.2012 tarihli ve 28440 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusunda bulunmayacağımı taahhüt ederim.

Kira yardımı başvurumun uygun bulunması halinde aşağıda belirttiğim hesap numarama yatırılması hususunda;

Gereğini arz ederim. 
……/…./2020

Adı Soyadı - İmza

İletişim Bilgileri

Adres :

Telefon :
Banka Hesap Numarası (IBAN) :

EKLER: 

-

6 soruda kentsel dönüşüm kira yardımı 2020!

2020 kentsel dönüşüm kredi yardımı nasıl alınır?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön