20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm başvurusu için gerekenler!

Kentsel dönüşüm başvurusu için gerekenler!

Kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, uygulamasına kentsel dönüşüm deniyor. İşte, kentsel dönüşüm başvurusu için gerekenler!



Kentsel dönüşüm başvurusu için gerekenler!

Kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasına kentsel dönüşüm deniyor. 


Gecekondu dönüşüm/kentsel yenileme projelerinde “kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması” amaçlanıyor. 


Yapının riskli tespiti yapılması halinde yapı için kentsel dönüşüm süreci başlıyor. Riskli binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkılabilmesi için, yapıya lisanslı kuruluşlar tarafından risk raporunun verilmesi gerekiyor. 


Riskli yapı raporu başvurusu için çoğunluk aranmıyor. Bina maliklerinden birinin talebi doğrultusunda bina inceleniyor. Riskli yapının yıkıldığı arsada tekrar bir yapı yaptırılması kararının verilmesi durumunda, bina ortak karar protokolünün hazırlanması gerekiyor.


Gerekli belgeler...

-Tapu Fotokopisi 

-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 

-Tapudan alınmış Bina Kat Maliklerinin Hisse Oranlarını Gösterir Belge/ Takyidat 

-Belediyeden Alınmış Binanın Statik Projesi veya Statik Proje Olmadığına dair resmi yazı 

-Belediyeden UAVT ( Ulusal Adres Veri Tabanı) Yazısı (Yerleşim Yeri Adresi Doğrulama Yazısı) 

-Vekaletname 

-Şirket İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilisi Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 


Kentsel dönüşüm talep dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön