18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Çevre ve Şehirclik Bakanlığı dönüşüm kapsamında konutları yıkılan vatandaşlara kira yardımı yapıyor. Peki kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır?



Çevre ve Şehirclik Bakanlığı dönüşüm kapsamında konutları yıkılan vatandaşlara kira yardımı ödemesi yapıyor. Başvuru yapılması durumunda yapılan bu destek ödemelerinin tutarı da yaşanılan kente göre değişiklik gösteriyor. Takvim'de yer alan habere göre, nüfusun kalabalık olduğu şehirlerde kira yardımı 1.150 lira olarak belirlenirken nüfusun az kira oranlarının düşük olduğu yerlerde bu tutar 715 lira şeklinde ödeniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı ödemeleri 18 ay süreyle yapılırken bazı özel durumlarda bu tutar 36 aya kadar da çıkabiliyor. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı desteği almak isteyenler başvuruda bulunmak zorunda, ödemeler otomatik olarak bağlanmıyor. Başvurular da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine veya belediyelere yapılıyor.

AİLE BAKANLIĞI KİRASINI ÖDEMEYENLERE YARDIM SAĞLIYOR

Kira konusunda destek sağlayan bir diğer bakanlık da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. Aile Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı ödemeleri tüm vatandaşlara yönelik ve maddi durumlara göre yapılıyor. Maddi durumu kötü olan ve kirasını ödeyemeyecek seviyede olanlara yapılan kira yardımı ödemeleri ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ödeniyor. Aile Bakanlığı kira yardımı ödemelerinden yararlanmak için vatandaşların sağlamaları gereken şartlar bulunuyor. Bu şartlar arasında,"ailenin maddi olarak zor durumda olması. başvuru yapacak kişinin üzerinde herhangi bir gayrimenkul, arsa, ev, arazi gibi mal olmaması, yine başvuru yapacak kişinin SGK'lı olarak herhangi bir işyerinde çalışmıyor olması, sosyal güvencesinin bulunmaması " gibi şartları bulunuyor. Bu şartları sağlayanlar bulundukları ile ya da  ilçelerde ki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapabiliyor.

KİRA YARDIMI NE KADAR SÜRE VERİLİYOR?

2019'da kentsel dönüşüm ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan devlet yardımı yüzde 20 arttı ve bu yardım 18 ay boyunca yapılıyor. 18 ay bütün kiracılara yardım yapılacak ancak bazı kiracıların evleri riskli ve rezerv dönüşümde, bu evlere 36 aya kadar kira yardımı yapılacağı da belirtildi. Kira yardımları kentsel dönüşüm yapan konut için geçerlidir.

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kentsel dönüşüm yapılacak bir eviniz varsa tahliyeden itibaren başvurmanız gerekiyor. 1 sene içerisinde başvuru yapmalısınız. İstanbul, Bursa ve  İzmir  de kentsel dönüşüme girecek olan konutlar için Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri de başvuruları alıyor. Başvuru için gerekli belgeler hakkında bilgi edinmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resmi intenet sitesinden yararlanabilirsiniz.

KİRACIYA TAŞINMA YARDIMI

Kentsel Dönüşüm için konutunu taşıyan kiracılara bir kerelik olmak şartıyla taşınma yardımı yapılıyor. Kiracıya tam olarak 18 ay boyunca yardım verilmeyebiliyor. Ancak taşınmaya yardım ediliyor. Kentsel dönüşümde evler ve iş yerleri olabiliyor. Evlere ve iş yerlerine farklı şekillerde yardım yapılıyor. Aynı yardımı almıyorlar. Konutlar için taşınma yardımı 1.430 ile 2 bin TL arasında farklılık gösteriyor. İş yeri için ise bu yardım 3 bin 575 ile 5 bin 750 TL arasında değişiyor.

 

Kentsel dönüşüm kira ve konut kredisi yardımı ne kadar?


Geri Dön