25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm sokak kültürünü yok etmesin!

Kentsel dönüşüm sokak kültürünü yok etmesin!

Kentleşme, kentsel dönüşüm bir hızlı, bir yavaş devam ediyor. Kentlerimiz; yıllar önce unuttuğumuz meydan, park döngüsünden sonra sokak, cadde, bulvar kültürünü hızla kaybediyor.



Kentleşme, kentsel dönüşüm bir hızlı, bir yavaş devam ediyor. Dönüşüm bir  binayı yıkıp yerine daha modern ve daha çok katlısını yapmaktan geçiyor...  Küçük parseller birleşerek site, daha büyük siteler yapma uğraşında.Kentlerimiz; yıllar önce unuttuğumuz meydan, park döngüsünden sonra sokak, cadde, bulvar kültürünü hızla kaybediyor.


Sokak çocuğu kavramı;site çocuğuna dönüştü... Hatırlayın bizim zamanımızda sokağa çıkmayan, sokakta oynamayan çocuklara "ana kuzusu " , "süt çocuğu " derdik şimdi " site çocuğu " oldu!..

Güvenlik endişesi ile günlük yaşamdan izole ettiğimiz ortamlarda, siteler bir araya geldiğinde kent ölçeği bütünü  içinde bir anlam ifade etmiyor.

Sonrada burası Nişantaşı olacak, Bağdat caddesi olacak, Levent olacak diyoruz.... Diyoruz da nasıl olacak!...


Olay sadece site yapmakla olmuyor bir bütün içinde sokakları, caddeleri ile sosyal, ticari aktivite entegre olmaz ise insanlar alış veriş yapmaz ise, sokaklar yaşamaz ise özendiğiniz yerler olamazsınız.

Meydanlarınız, nefes alacağınız gölgesinde oturacağınız geleceğe miras bırakacağınız parklarınız yoksa Bulunduğunuz bölgeye taş yığınlarından başka bir şey olmayacaktır.

Belediyeler, imar planlaması yapanlar, Şehr-i planlayanlar yaşamdan kopuk, dış dünya ile entegre olmayan siteleri günlük ticari ve sosyal aktivite ile planlayalım.İnsanlar bir araya gelsin, arada sınıf farkları olmadan ayni ağacın Altın'da oturabilsin.


Bilge Özdemir


Geri Dön