19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm ve özelleştirme davaları artık daha hızlı sonuçlanacak!

Kentsel dönüşüm ve özelleştirme davaları artık daha hızlı sonuçlanacak!

Akşam Gazetesi muhabirlerinden Ebru Tokrar Çekiç'in bugünkü haberine göre; TBMM’ye sunulan Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını Öngören Yasa tasarısında, Danıştay’daki yapı ve davalar değişiyor.



“Özelleştirme” ve “kamulaştırma” kararları, ivedi yargılama usulü olarak görülecek. İhaleden yasaklama kararları hariç ihale işlemleri, ÇED işlemleri, Afet Riski Altındaki Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkında alınacak Bakanlar Kurulu kararları da bu kapsamda görülecek. İvedi yargılamada 7 gün içinde ilk inceleme yapılacak. Savunma süresi, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün olacak. Dosyanın tekemmülünden itibaren 1 ay içinde karara bağlanacak. 7 gün içinde temyiz hakkı olacak. Temyiz dilekçesine cevap verme hakkı da 7 günle sınırlı olacak. Temyiz istemi de 2 ay içinde karara bağlanacak. 


İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda yapılan değişiklik ile idare mahkemelerinde dava açma süresi 60 günden 30 güne indirilirken, ivedi yargılama usulünün uygulanacağı davalarda bu süre 15 gün olarak belirlendi. İtiraz süresi de 60 günden 30 güne çekildi. 


Ebru Tokrar Çekiç/Akşam Gazetesi


Geri Dön