27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kapsamında konutların boşaltılması için 60 gün süre verilecek!

 Kentsel dönüşüm kapsamında konutların boşaltılması için 60 gün süre verilecek!

7 milyon çürük konutu yenileyecek olan Kentsel Dönüşüm Yasası kabul edildi. Yasayla, binanın yıkılmasında hak sahiplerinin üçte ikilik ‘evet’ oyu yeterli hale geldi



BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın “İktidarımıza mal olsa da yapacağız” dediği Kenstel Dönüşüm Yasa tasarısı Meclis’ten geçti. 20 milyon konutun 7 milyonunun yenilenmesini kapsayan ve binaların yenilenmesinin önündeki tüm engelleri kaldıran yasayla binasının yıkılmasına direnen konut sahiplerine ağır yaptırımlar getiriliyor. Onay için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilen Kentsel Dönüşüm Yasası’na göre gecekondu sahibine konut verilene kadar evi yıkılmayacak. Riskli yapıların boşaltılması için verilen 30 günlük süre de 60 güne çıkarıldı. Ayrıca binasını yıktırmayan vatandaşlar için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulabilecek. İşte yasanın getirdiği yenilikler.


En az 60 günlük süre verilecek


Yasayla vatandaşa önce kendisi, binasının riskli olup olmadığı konusunda rapor alması için süre verilecek. Bu sürede rapor alınmazsa yerel yönetimler devreye girerek riski tespit edecek. Yıkılma kararını alan vatandaş üst kurula itiraz edebilecek. Kurul kararı onaylarsa evi boşaltılması için 60 günden az olmamak üzere süre verilecek.


20 milyon konutun yüzde 40’ına yakını yenilenecek. Bu çalışma 2, 5, 10, 15, 20 yıllık dilimler planlanarak yapılacak.


Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların hak sahiplerinin, hak sahibi olmasalar bile kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olanlar da hak sahibi olabilecek.


Proje süresince kira yardımı yapılarak veyahut geçici konut, işyeri verilecek. 


Kentsel dönüşüm rojeleri çerçevesinde yapılacak işlere hak sahipleri karar verecek. Kararlar üçte ikilik çoğunluk ile alınacak. Projelerde üçte iki çoğunluğun kararı kabul edilecek. 


Tüm hissedarların kararının alınmasına gerek kalmayacak. Çoğunluk kararına katılmayanlar da mağdur edilmeyecek, taşınmazları gerçek değeri üzerinden satın alınacak.


Yeni binaları devlet yapmayacak.


Binalarda tasarruf hakkı parsel sahiplerinin olacak. Nitelikli yani üçte iki çoğunluk karar verdiği zaman diğer üçte birin karara uyması gerekecek.


İtiraz edenlerin evini ise diğer kat sahipleri alabilecek, ya da o kişinin hissesinin değeri tespit edilerek ve açık artırma ile hissedarlara satışa çıkarılacak.


Yasayla belediyelere her türlü ödenek teknik ve mali destek sağlanacak. 


Depremde büyük can ve mal kaybına yol açacağı kesin olan alanlar için mahalli idarelerin görüşleri alınacak.


Yıkılan binalardan elde edilen beton dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Ahşap, alüminyum ve PVC kapı ve pencereler, demir ve çelik malzemeler, bakır kablolar, tesisat malzemeleri, kiremit ve ahşap malzemeleri ayrıştırıp yapı sektörüne kazandırılacak.


14 milyar dolarlık tasarruf


Binaların yenilenmesiyle sağlanacak ısı ve ışık tasarrufu gerek kentsel dönüşüm kapsamında ısıtma, soğutma ve aydınlatma gereksinimlerinde yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlanacak. 


Mevcut binaların tümünün bir yıl içinde iyileştirilmesiyle 14 milyar dolar dövizin yurt dışına çıkması önlenecek. 


7 milyon konutun dönüştürülmesiyle  her konut için 100 bin lira harcanması hesabıyla 700 milyar liralık ekonomi oluşacak. Bu paranın büyük kısmı ise 2B arazilerinden elde edilecek gelirle karşılanacak. 

Star


Geri Dön