26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken noktalar!

Kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken noktalar!

'Deprem Dönüşüm' konusunda Çavuşoğlu Sanayi Sitesi sakinleriyle Kartal Belediyesi Meclis salonunda bir araya gelen Başkan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, dönüşüm süreci hakkında bilgi verdi ve vatandaşların dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekti




Kentsel dönüşümde her zaman halkın yanında olan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, dönüşüm sürecine giren site sakinleriyle bir araya gelmeye devam ediyor.


 'Deprem Dönüşüm' konusunda Çavuşoğlu Sanayi Sitesi sakinleriyle Kartal Belediyesi Meclis salonunda bir araya gelen Başkan Altınok Öz, dönüşüm süreci hakkında bilgi verdi ve vatandaşların dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekti. Başkan Altınok Öz’ün yanı sıra Başkan Yardımcısı Nuran Keriş, Belediye Meclis üyesi Medet Kıskanç, Özel Kalem Müdürü Banu Kocadağ, Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü Gökhan Akbulut, Temizlik İşleri Müdürü Cengiz Türkmen'in de yer aldığı toplantıda vatandaşların soruları da yanıtlandı. Toplantıya katılan site sakinleri, Başkan Altınok Öz’e, dönüşüm sürecinde yanında oldukları ve kendilerini bilgilendirdiği için teşekkür etti.


"Türkiye’de ilk defa Deprem Dönüşüm Müdürlüğü kurduk"


Türkiye'de ilk defa Deprem Dönüşüm Müdürlüğü kurduklarına dikkat çeken Başkan Altınok Öz, bu sayede vatandaşları doğru bir şekilde bilinçlendirebildiklerini söyledi. Başkan Altınok Öz, " 2009 seçim bildirgemde yazıyor. 2012 yılının Haziran ayında 6306 sayılı yasa çıktı. Hem kira yardımı kondu hem de -vergiden muaf- dendi. Kartal Belediyesi dışında birçok belediye, değişik uygulamalar yaparak para aldılar. Biz almadık. Şimdiye kadar kanunsuz hiç bir şey yapmadım. Türkiye’de ilk defa Deprem Dönüşüm Müdürlüğü kurduk" dedi.


Site sakinlerine, dönüşüm sürecinde bilmeleri gerekenleri anlatan Başkan Altınok Öz, her konuda şeffaf bir yaklaşımla çalıştıklarını ve vatandaşları aydınlattıklarını söyleyerek, " 2008 deki planlarda gölletin olduğu yer, konutların olduğu alan mevcut ‘m lejantlı’ olduğu yerdi. Çavuşoğlu’nun bulunduğu olduğu alanlar ise “Es” olduğu yerlerdi. 2008'de bu plan çıktı. 2009'da ise göletin yeri ve alt konumlar tespit edildi. Bu iki plan arasındaki en önemli fark şu. 2008'de yapılan planlar ve yollar, yan mahalledeki yollarla örtüşmüyor. Bu alanda 26 metrelik yol var. Yolun devamı yoktu. Biz bunları ortaya koyduk. O zaman -değiştirelim- dediler ve 1/5000'lik plandaki ana yollarla ilgili bir oylama yaptılar. Ama asıl amaç, 2011 planları. Gördüğünüz gibi 14 tane alt bölge tespit edildi. Yol olarak görülen bölge, daha sonraki dönemde oraya gelen yüklenici tarafından Ankara’da riskli alan ilan edildi. En son toplantımızda, bakanlıktaki yetki, Büyükşehir'e verildi. Büyükşehir de bakanlığın yaptığı planı onayladı ama -oradaki insanların haklarını nasıl sağlarız?- demedikleri için büyük bir hak kaybı oldu. Peki plan notlarında ne değişti? 2008'de en düşük 2000 metre kareydi. 2000 metre kare ile de iki emsalle %100 konut yapılıyordu. Ama 2000 ile 4999 arası. Bunun altında herhangi bir parsel oluşturulamıyordu. Biz de insanlar belki birleşmez diye, en düşük parseli, 2009'da 5000 ile 2000 arasına, 2011'de 200 ile 500 arasına getirdik. S7 bölgesinde kalan yerdeki insanlara, artılarını eksilerini söyledik. %67 hak sahibi vardı orada. Hepsi -biz birleşiyoruz- dediler. Buna gerek kalmadı. Hepsi 5000'in üzerine çıktı. Sizin de dahil olduğunuz plan notları buydu. 2000 ile 4000-5000 arasında 2/25 emsal vardı. Yani %40 a kadar konut yapabilirdiniz. %60 ı ticaret olmak kaydıyla. Eğer 5000'in üstündeyse 2,5 emsal, %50 konut, %50 ticaretti. Eğer %30 un altında konut yaparsanız, %70 de ticaret olursa yoğunluk artmasın diye. Bu sefer emsal 3'tü. Şimdi aynı şeyi devam ettirelim. 2015 planlarını yeni çıkarttık. Plan çıktı ama plan notlarını 1,5 sene sonra yazdılar. Buna göre 200 m ile 1000 m arasında emsal 1'e düştü. 1001 ile 2500 arasında 1,5 emsal konut kullanımı % 30. Zaten oradaki sorun da buydu. Sizin için en önemlisi 1,80 emsal almanız. Maksimum konut kullanımı da % 40 oldu. Sizler tamamen ticaret yaparsanız, bu sefer emsal 2 olur yani hiç konut yapamaz durumdasınız. Şimdi bu şartlarda herhangi bir parsel kazancı ve kaybını gösterebilirler" dedi.


 



Kartal Belediyesi



Geri Dön