28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde müteahhit seçmenin 5 altın kuralı!

Kentsel dönüşümde müteahhit seçmenin 5 altın kuralı!

Deprem kuşağı bölgesinde yer alan Türkiye'deki nüfusun yüzde 95’i deprem tehdidi altında yaşıyor. Yaklaşık 7,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerekiyor. 



Kentsel dönüşümle yenilenmesi gereken binalar için en önemli nokta ise müteahhit firma ile anlaşabilmek. Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, müteahhit seçerken dikkat edilmesi gereken 5 altın kuralı Kaynak: Kentsel Dönüşümde Müteahhit Seçmenin 5 Altın Kuralı açıkladı.

Günaydın Aliağa Gazetesi'nde yer alan habere göre, yapı kalitesi, konutun değeri, projenin teslim tarihi gibi konularda mağduriyet yaşanmaması için detaylı araştırma yapılması gerekiyor. Arsa payı oranının yanı sıra yeni daireler için öngörülen metrekare fiyatı, inşaatın kalitesi ve müteahhit firmanın referanslarının da değerlendirilmesi gerekiyor.

1- GÜVENLİK İÇİN İSKAN BELGESİ ŞART

Kentsel dönüşümde iskanının önemine vurgu yapan Son; “Müteahhit firmadan mutlaka iskan alınması talep edilmeli. Hayata geçirilecek yapının imar kanunları çerçevesinde uygulanması ve bu çerçevede iskanın alınması çok hassas bir konu. İskan belgesi belediyeler tarafından, binanın ruhsattaki şartlara uygun olup olmadığı ve sağlamlığı gibi önemli hususların kontrol edilmesinin ardından verildiği için tüketicilerin kendi güvenlikleri adına bu konuya özen göstermelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

2- MÜTEAHHİT BAKANLIK TARAFINDAN ONAYLI OLMALI

Arsa sahiplerinin önem vermesi gereken en önemli konunun müteahhitin bakanlıktan alınmış lisans belgesi olduğunu belirten Son, “Bir müteahhitin kentsel dönüşüm kapsamında proje gerçekleştirebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen müteahhitlik lisansının olması gerekiyor. Mağdur olmamak adına bina sahiplerinin linans konusunu da incelemeleri faydalı olur” dedi.

3- REFERANSLAR ARAŞTIRILMALI

Müteahhit firmanın referanslarının detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurgulayan Son, “Kentsel dönüşüm kapsamında anlaşma sağlanacak müteahhit firmanın geçmiş projelerini mümkünse yerinde görerek inşaat kalitesini incelemek, taahhütlerini yerine getirip getirmediğine, projelerini zamanında teslim edip etmediğine ve projelerin prim oranına bakmak oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

4- METREKARE FİYATINA BAKILMALI

Kentsel dönüşümün en önemli hususunun arsa payı olduğunu söyleyen Son, arsa sahiplerinin kat karşılığı projelerde sadece arsa payı oranını dikkate almaması gerektiğini belirtti. Önemli kriterlerden birinin bina tesliminde öngörülen daire metrekare fiyatı olduğunun altını çizen Son, “Bir firma standartların üzerinde yüksek arsa payı verdiğinde mecburen kaliteden feragat etmek zorunda kalır. Bu durum ise yenilenecek evinde yaşamaya devam etmek isteyenler için hayal kırıklığı oluşturmasının yanı sıra düşen metrekare fiyatı nedeniyle maddi olarak da kayıp anlamına gelir. Tüm kriterleri bir arada değerlendirerek elde edilecek toplam faydaya bakmak gerekiyor.” dedi.

5- HEM STATİK HEM DE ESTETİK DEĞERLER SORGULANMALI

Binaların deprem anında kaçılacak değil, sığınılacak güvenli liman olduğunu söyleyen Son, şu ifadeleri kullandı: “Tüketicilerin kentsel dönüşüm sürecinde binalarını yeniletirken hem statik hem de estetik değerleri sorgulamaları gerekiyor. Zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmeti, yapıların güvenli ve sürdürülebilir olmasının en önemli teminatı. Bu nedenle mühendislik ve mimarlık hizmetlerine gereken önemi veren inşaat firmalarını tercih etmek çok önemli.''


Geri Dön