25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde projelerden harç alınacak mı?

Kentsel dönüşümde projelerden harç alınacak mı?

Elazığ TSO Başkan İdris Alan ile yapılan istişare toplantısında, çözüm bekleyen öncelikli sorunlar dile getirilirken, kentsel dönüşümde projelerden harç alınması konusu da gündeme getirildi.



Elazığ TSO'nun 1300 üyesi ile en yoğun olarak yer aldığı müteahhitlik grubuna üye olan firma temsilcileri Elazığ TSO'da sektörün sorunlarını istişare etmek üzere Başkan İdris Alan'la bir araya gelerek yapılması gereken çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulundular. Toplantıda çözüm bekleyen öncelikli sorunlar dile getirilirken, kentsel dönüşümde projelerden harç alınması konusu da gündeme getirildi. 


"Elazığ gelişiyor" 


Elazığ TSO üyesi çok sayıda müteahhitle bir araya gelen ve sorunları dinleyen Elazığ TSO Başkanı Alan yaptığı değerlendirmede, Elazığ ekonomisinin dinamosunu müteahhitlerin oluşturduğunu belirterek, "Bugün Odamızın 1300 üyesi ile en kalabalık grubunu müteahhitler oluşturmaktadır. Dolayısı ile inşaat sektörü ilimiz ekonomisinin dinamosudur. Bölgedeki terör olaylarının ilimiz ekonomisine yansımaları, vergi denetimlerinde yaşanan sıkıntılar ve ekonomik daralmalar neticesinde ilimiz karşılıksız çekte ülke genelinde 19. sıraya yükselmiştir. Böylesi bir ortamda emek yoğun olarak çok önemli bir istihdam yaratan aynı zamanda iç ticareti canlandıran müteahhitlik ve dolay ısı ile inşaat sektörünün önünün açılması ve yaşanan sorunlar ne ise çözümü için tüm kesimlerin seferber olması gerekiyor. 


"Bakanlığa önemli görev düşüyor" 


Bu anlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığında çok önemli görevler üstlenmiş bulunan Sayın Valimiz zaten konunun duayeni konumundadır. Sayın Belediye Başkanımız ise Elazığ'ı yatırımlarla adeta şantiyeye çevirmiş ve çok önemli projeleri başlatmış bulunmaktadır. Sektörün yaşamış olduğu tüm sorunların karşılıklı görüşmeler ve istişarelerle kısa sürede ortadan kalkacağına yürekten inanıyorum. Çünkü Elazığ'ın kalkınma ve gelişmesi hususunda zaman meftunu göstermeksizin yoğun gayret gösteren Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımız en büyük güvencemizdir" dedi. Sorunlar dile getirildi, Başkana rapor sunuldu İstişare toplantısında sektörü zora sokan ve acil çözüm bekleyen sorunlar müteahhitler tarafından Başkan Alan'a takdim edildi. Müteahhitlerin çözüm beklediği öncelikli sorunlar şöyle: 


-Belediye'de askıda olan 50'nin üzerindeki ruhsatların durumu. 

-Ruhsat düzenleme tarihleri.

-Ada bazlı yapılan imar planlarmdaki adaların büyüklüğü. 

-Riskli yapı tutanakları. 

-İmar çapı ada büyüklükleri. 

-Eski imar planına göre kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapan müteahhitlerin durumu. 

-Plan notlarının tam şekli. Elazığ'daki müteahhitlerin kapasite durumu. 


Mevcut imar planına göre ada bazlı projelerin kapasitesinin çok büyük olması nedeniyle Elazığ'daki müteahhitlerin çok büyük bir kısmının iş yapamaz noktaya gelecek olması. 


-Yeni imar planına göre Vali Falıribey ile Namık Çiftçi Caddesi arasındaki ada bazlı projelendirmelerin imar düzenleme değişikliklerinin sebepleri.

-Kentsel dönüşümde projelerden harç alınması. 




Fırat Gazetesi



Geri Dön