25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde tebligat sorununa pratik çözüm!

Kentsel dönüşümde tebligat sorununa pratik çözüm!

Av.Ali Güvenç Kiraz: " Kentsel dönüşüm sürecin hep birlikte yaşıyoruz. Sorunlarını ve ilerleme hızını birlikte görüyoruz. Yasanın ve yönetmeliğin ciddi açıklar taşıdığını her defasında belirttik. " dedi..



Kentsel dönüşüm sürecin hep birlikte yaşıyoruz. Sorunlarını ve ilerleme hızını birlikte görüyoruz. Yasanın ve yönetmeliğin ciddi açıklar taşıdığını her defasında belirttik. 4 yönetmelik değişikliği ve 1 Anayasa Mahkemesi iptali gören süreçte bürokratik tıkanıklıklar çok ciddi bir engel oluşturuyor.


Bürokratik tıkanıklıkta belki de en önemli sorun tebligat sorunu yani Riskli Yapı Tespiti yapıldıktan sonra Tapu Müdürlükleri tarafından tebligatın kime, nasıl yapılacağında önemli bir sıkıntı yaşanıyor. 


Özellikle yurt dışında yaşayanlar açısından, reddi miras halinde veya ulaşılamayan tebligatlar için tapu sicil müdürlüğü büyük bir sıkıntı yaşıyor ve birçok apartmanda başka sorunlar çözülse dahi sadece bir kişiye tebligat yapılamadığı için bekleyen apartmanlar görüyoruz. 


Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü yaşamış olduğumuz böylesi bir sorunla ilgili olarak çok önemli bir karar verdi. Buna göre; Riskli yapı tespitinin yapılması sonrası maliklere Tapu Müdürlüğü tarafından yapılan tebligatın 15 günlük yasal süre içerisinde itiraz için yapılan bir tebligat olduğu, maliklerden herhangi birisinin itiraz etmesi halinde artık diğer maliklere tebligat yapılmasının bu anlamda zorunlu olmadığı ve yapılan itiraz neticesinde İtiraz Komisyonunun itiraz ile bağlı kalmaksızın tüm raporu incelemek zorunda olması nedeniyle artık diğer maliklere tebligat yapılamamış olmasının bir sıkıntı yaratmayacağı ve sürecin devam etmesi gerektiği belirtilmiştir. Yani riskli yapı tespiti için tapudan yapılan bildirimlerde bildirim bir kişiye ulaşmış ve o kişide itiraz etmişse riskli yapı tebliği için gerekli koşul oluşmuş sayılacak ve diğer maliklere tebligat yapılamamış olması bir önem taşımayacaktır. 


Hatta Alt Yapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü devamla sadece tapu tarafından yapılan bildirimlerde eğer itiraz varsa tebligat sürecinin devam etmesine değil bu süreç sonrasındaki diğer işlemlerinde devam etmesi gerektiğini belirtmiştir. Yani bundan böyle bu şekilde riskli yapı tebligatı yapılamamış ancak itirazın varlığı nedeniyle dikkate alınmayacak olan süreç nedeniyle devam eden 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası prosedürleri de yerine getirilecektir. Tebligat yapılamamış olması nedeniyle de bu kısmın 1/3 içerisinde kalarak değerlendirileceği ve işlemlerin buna göre devam edileceği belirtilmiştir. 


Saygılarımla


Av.Ali Güvenç KİRAZ


Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı


Geri Dön