28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm'de vatandaşa ayda 500 TL yardım yapılacak!

Kentsel dönüşüm'de vatandaşa ayda 500 TL yardım yapılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bir hafta önce resmen başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak vatandaşlara ayda 500 TL kira yardımı yapacaklarını söyledi...



Uşak’ta bir dizi açılışta bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  burada 5 Ekim Cuma günü İstanbul, Esenler’de başlayan kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi.

 

Kentsel dönüşüm kapsamında 6.5 milyon konutun yenilemesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, “İlk etapta gönüllü olan vatandaşların evi yıkılacak. Vatandaşımızın yüzde 90 talebi var” dedi.

 

RIZASI İLE BOŞALTANA KİRA YARDIMI YAPILACAK

 

Riskli evini kendi rızası ile boşaltanlara evini alana kadar kira yardımı yapacaklarını da söyleyen Bayraktar, “Ayda 500 TL civarında kira yardımı yapacağız.  Bu rakam biraz az olabilir biraz fazla olabilir. Toplam rakam 1.5 yılda yaklaşık 9 bin TL'ye denk geliyor" ifadesini kullandı.

 

DÖNÜŞÜM MALİYETİNİ ÖZEL SEKTÖR KARŞILAYACAK

 

Dönüşüm sürecinde 400-500 milyar liralık maliyeti özel sektörün karşılayacağını, Bakanlık olarak işin koordinasyonunu yapacaklarını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

"75 noktada kentsel dönüşüm başladı. 6600 civarında ev var, 1000 küsurde işyeri var. Sadece Çekmeköy’de patlama ile yapılan yıkımlar tamamlandı, enkazları kaldırılıyor. Diğer yerlerdeki yıkımlar devam ediyor. Dalga dalga bu Türkiye'de çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu vilayetlere ve fay hattı üzerindeki yerlere öncelik vererek başlamak üzere ve rızası olan insanlarımızdan başlamak üzere bu kentsel dönüşümü yapacağız. 6300 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasasının özü insanlarımızın canını korumaya yönelik bir yasadır. Biz bu yasayla vatandaşımıza yardım edecek kredi yönünden kira yönünden yasal düzenlemeler yönünden biz 'sana yardımcıyız sen kendi evini kendin yık kendin yap' diyoruz. Vatandaş bütün desteğe ve ikazlara rağmen yıkmazsa biz o riskli evi yıkmak zorundayız. Ev çok sakatsa zaten onu mühürleriz, boşaltırız. Onun dışında biz gönül rızası olmayan hiçbir vatandaşımızın evini yıkmayacağız. Şu anda vatandaşımızın yüzde 90 rızası var. Burada rantsal dönüşüm yok. Biz kimsenin evini yıkmıyoruz, aksine evini yapıyoruz.”


Uşak’ta 1.5 sene evvel dere kenarında evlerin yıkılıp bugün teslim edildiğini söyleyen Bayraktar, “Gaziantep’te Şahinbey Belediyesi kendi eliyle dönüşüm yapıyor. Esenler Belediyesi, Kartal Belediyesi bunları yapıyor, daha birçok belediye var. Bugün 265 noktada kentsel dönüşüm projesi var. 146 noktada kentsel dönüşüm devam ediyor. Bu zor bir süreç” dedi.

 

İLK OLARAK FAY HATTI ÜSTÜNDEKİ BİNALAR  


"Vatandaşın canı önemli" diyen Bayraktar, "Bu ülkede deprem fay hattı var. Deprem olacaktır. Türkiye'yi depreme dayanıksız binalardan kurtaracağız. Bu nedenle kentsel dönüşüm yapılacak. Bizim önceliğimiz deprem fayı üzerinde olan şehirlerdir. İstanbul’da, İzmir’de ve Bursa'da kentsel dönüşüm müdürlükleri kurduk. Ama bizim esas olmazsa olmazımız vatandaşımızın rızası olan yerlerdir, hazırlıklı olan belediyelerdir. Hangi parti olursa olsun fark etmez. İstemeyen vatandaşları sonraya bırakacağız. Vatandaşımızı salaş yapılardan kurtaracağız" dedi.


Van'da da kentsel dönüşüme ağırlık verdiklerini ifade eden Bayraktar, "Van, yeniden doğdu. 18 bin konut yaptık. Etap etap bitiriyoruz. Van’da çevre yolu yapılıyor, Gürpınar’dan ilave su getiriliyor, enerji hatları yenileniyor. Toplamda 26 bin konut yapılıyor" diye konuştu.


Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek evlerin enerji tasarrufu sağlayacağını da vurgulayan Bayraktar, "Enerji tüketimine 60 milyar dolar harcıyoruz. Yüzde 45'i ise binalarda kullanılıyor. Enerji tasarruflu binalar olacak. Yağmur suyundan tasarruf edecek, güneş enerjisi kullanacak, konforlu binalar inşa edilecek" dedi.


Geri Dön